Top 10 zuidelijkste hoofdsteden van de wereld

Enige tijd geleden namen we de noordelijkste hoofdsteden als eens onder de loupe. Nu richten we ons op de zuidelijkste hoofdsteden. Het zuidelijk halfrond kent veel meer zee dan land. Het herbergt met Antarctica evenwel een onbewoond continent van 14,2 miljoen vierkante kilometer. Desondanks bestaat maar tachtig procent van het zuidelijk halfrond uit land. Dit landoppervlak wordt verdeeld door slechts 32 landen.

Zuidelijk halfrond

Van de 7,8 miljard mensen wonen er slechts 800 miljoen op het zuidelijk halfrond. Ruim een kwart van de bewoners van het deel van de wereld ten zuiden van de evenaar is Braziliaans. Brazilië is in inwonertal het grootste land van het zuidelijk halfrond; Australië is in oppervlakte weliswaar net iets kleiner dan Brazilië, maar ligt wel geheel op het zuidelijk deel. Brazilië ligt voor een klein deel ten noorden van de evenaar en is in oppervlakte dus het tweede land onder de equator. Portugees is vanzelfsprekend de meest gesproken taal op de zuidelijke hemisfeer, gevolgd door het Spaans en het Javaans.

Pitcairn Island

Aangezien het zuidelijk halfrond voor ongeveer tachtig procent uit zee bestaat, zijn er behoorlijk wat afgelegen eilanden of eilandengroepen te vinden. Het meest afgelegen eiland is Pitcairn Island, onderdeel van Groot-Britannië. Het eiland ligt ongeveer 5000 kilometer uit de kust van Nieuw-Zeeland. Er wonen tegenwoordig slechts 50 mensen. De elektricien die het eenvoudige elektriciteitsnetwerk onderhoudt is dit jaar 67 jaar oud geworden. De Grote Oceaan herbergt meer desolate eilanden.


Zuidelijkste hoofdsteden

Het zuidelijk halfrond telt een aantal metropolen. Met 32 miljoen inwoners is het metropool gebied rondom Jakarta het grootste; ook het Braziliaanse São Paulo is met 22 miljoen een groot verstedelijkt gebied. De zuidelijkste hoofdstad ligt evenwel in Nieuw-Zeeland: Wellington ligt op de 41e breedtegraad. Welke hoofdsteden staan er nog meer op de lijst en op welke zuiderbreedte (ZB) vinden we ze? En van welk land zijn ze de hoofdstad? Hier een top-10 zuidelijkste hoofdsteden!
Top 10 zuidelijkste hoofdsteden

  1. Asunción, Paraguay – 25.18° ZB
  2. Pretoria, Zuid-Afrika – 25.44° ZB
  3. Maputo, Mozambique – 25.58° ZB
  4. Mbabane, Swaziland – 26.19° ZB
  5. Maseru, Lesotho – 29.31° ZB
  6. Santiago, Chili – 33.27° ZB
  7. Buenas Aires, Argentinië – 34.36° ZB
  8. Montevideo, Uruguay – 34.53° ZB
  9. Canberra, Australië – 35.17° ZB
  10. Wellington, Nieuw-Zeeland – 41.28° ZB

bron

De noordelijkste hoofdsteden staan hier