Top 10 wijnregio’s van Italië naar productie

Italië is in volume het belangrijkste wijnland ter wereld. De wijnbouw dateert van voor Christus en kenmerkt zich door veelzijdigheid en verscheidenheid. In nagenoeg elke regio van Italië vindt wel wijnbouw plaats. Van noord tot zuid en oost naar west; Italië is een lapjesdeken van wijngaarden met grote regionale verschillen. Wat zijn de belangrijkste wijnregio’s van Italië naar productie?

Toscane

De Sangiovese is misschien wel de bekendste druif van Italië en wordt veel aangeplant in Toscane, waar hij de basis vormt voor de diverse Chiantiwijnen. In Montalcino heet de druif Brunello en is hij als Brunello di Montalcino onderdeel van de “Killer B’s” naast de uit Piemonte afkomstige Barolo en Barbaresco (van de druivensoort Nebbiolo). Pinot Grigio is een voorbeeld van een Italiaanse succesdruif. Vooral in de noordelijke wijnregio’s als Veneto en Friuli zorgt deze druivensoort voor frisse, kruidige witte wijnen met een hoge zuurgraad. Dit zijn weliswaar twee bekende druivensoorten, maar het land kent wel 500 verschillende druivensoorten. Sommige zijn slechts op een aantal hectare aangeplant.

Prosecco

Soms breekt zo’n onbekende druif door. De lokale druif Glera zorgde voor een wat saaie, neutrale witte wijn in Conegliano en Valdobbiadene (inmiddels DOCG’s van Veneto). Totdat er de mousserende wijn Prosecco van gemaakt werd en dit de wijnverkoop enorm stuwde. Tegenwoordig zijn de frizzantes en de spumantes nauwelijks meer aan te slepen. Inmiddels is Glera dus op duizenden hectares aangeplant en is het een van de grootste commerciële successen van Italië.

5 miljard liter wijn

De totale wijnproductie van Italië bedroeg in 2016 50 miljoen hectoliter, ofwel 5 miljard liter wijn. Hoe is dit verdeeld over de regio’s? Wat zijn de belangrijkste wijnregio’s van Italië naar productie? Om hoeveel hectoliter wijn gaat het en wat zijn per wijnregio de toonaangevende druivensoorten? Hier een beknopt overzicht van de tien grootste wijngebieden van Italië!
Top 10 wijnregio’s van Italië naar productie

  1. Lombardia (Nebbiolo, Pinot Noir, Chardonnay) – 1421000 hectoliter
  2. Lazio (Malvasia, Trebbiano, Merlot) – 1523000 hectoliter
  3. Friuli-Venezia Giulia (Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Friulano) – 1856000 hectoliter
  4. Piemonte (Nebbiolo, Barbera, Moscato) – 2549000 hectoliter
  5. Toscana (Sangiovese e.a.) – 2738000 hectoliter
  6. Abruzzo (Montepulciano, Trebbiano) – 2937000 hectoliter
  7. Sicilia (Nero d’Avola, Nerello Mascalese, Grillo e.a.) – 5323000 hectoliter
  8. Emilia-Romagna (Lambrusco, Sangiovese) – 7039000 hectoliter
  9. Puglia (Negroamaro, Primitivo) – 8792000 hectoliter
  10. Veneto (Garganega, Glera, Pinot Grigio, Corvina, Rondinella) – 10145000 hectoliter

bron 2016