Top 10 wijnregio’s van Duitsland

Duitsland heeft een rijke wijntraditie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Met behulp van wijn bleven de Romeinse soldaten gemotiveerd om de strijd aan te gaan met Germaanse stammen. Langs de Moezel en de Rijn plantten de Romeinen wijnstokken. Het betekende het begin van de belangrijkste wijnregio’s van Duitsland.

Kwaliteitswijn

De val van het Romeinse Rijk betekende allerminst dat de wijngaarden gerooid werden. Integendeel, veel kloosters (Johanissberg, Klostergarten) legden zich toe op de wijnbouw. De productie bestond vooral uit rode wijn. Tegenwoordig bestaat het merendeel van de Duitse wijnproductie uit wit. Met name Riesling is een belangrijke druivensoort voor de productie van kwaliteitswijnen.

Kaiserstuhl

Toch zijn er ook rode wijnen van hoge kwaliteit te vinden in Duitsland. Een bekend voorbeeld van een productiegebied voor rode wijn is Kaiserstuhl, een ‘Bereich’ (district) binnen de wijnregio Baden, in het zuidwesten van Duitsland, tegenover de Franse wijnregio Elzas. Binnen het Bereich Kaiserstuhl zijn er dan 16 Großlagen. Dit is een groep van wijngaarden die jaar in, jaar uit een hoge kwaliteit druiven geven. Uiteraard mits de producent zich aan de strikte regels houdt. Deze wijnregelgeving geldt voor alle Duitse wijnregio’s en heeft er voor gezorgd dat de Duitse wijnen het goedkope imago van zoete, laffe wijn (Liebfraumilch bijvoorbeeld) hebben afgeschud. Evenwel wordt het nog steeds in redelijke hoeveelheden geproduceerd. Niet voor niets herinneren sommigen wellicht de slogan “Frankenwein ist Krankenwein” nog.


Rheinhessen

Rheinhessen is de grootste Duitse wijnregio (Anbaugebiet). Met ruim 26 duizend hectare neemt het ongeveer een kwart van het Duitse wijnbouwareaal op. Langs de rivier de Rijn liggen steile wijngaarden, die machinale interventie nauwelijks toestaan. De oogst vindt meestal met de hand plaats, wat als voordeel heeft dat de druivenselectie al in de wijngaard plaatsvindt. De Duitse wijnproductie bedraagt ongeveer 10 miljoen hectoliter. Het rendement per hectare is vrij hoog, zeker ten opzichte van wijnlanden met geringere neerslag. Wat zijn de belangrijkste Duitse wijnstreken gemeten naar aantal hectaren? En wat zijn de belangrijkste druivenrassen in de streek? Hier de top 10 wijnregio’s van Duitsland!Top 10 wijnregio’s van Duitsland

  1. Ahr (Spätburgunder) – 564 hectare
  2. Saale-Unstrutt (Müller-Thurgau/Weissburgunder) – 768 hectare
  3. Rheingau (Riesling) – 3.167 hectare
  4. Nahe (Riesling) – 4.202 hectare
  5. Franken (Rivaner/Silvaner) – 6.124 hectare
  6. Mosel (Rielsing/Weissburgunder) – 8.792 hectare
  7. Württemberg (Spätburgunder) – 11.143 hectare
  8. Baden (Rivaner/Spätburgunder) – 15.818 hectare
  9. Pfalz (Riesling/Weissburgunder) – 23.592 hectare
  10. Rheinhessen (Riesling/Silvaner) – 26.333 hectare

bron

Müller-Thurgau en Rivaner zijn overigens twee namen voor dezelfde druif

De grootste steden van Duitsland staan hier