Top 10 wijnbedrijven van Spanje (omzet)

Als het aantal hectares maatgevend is, dan is Spanje met bijna 1 miljoen hectare aan wijngaarden het grootste wijnland. Met een volume van 42 miljoen hectoliter wijn, moet Spanje Italië en Frankrijk voor zich dulden. De grootste wijnbedrijven van Spanje behoren naar omzet tot de grootste ter wereld.

Spaanse wijnexport

Ook in termen van de waarde van de export loopt Spanje met een omzet van 3,26 miljard dollar behoorlijk achter op Italië (6,77 miljard) en Frankrijk (10,28 miljard). Een groot deel van de Spaanse wijnexport bestaat uit bulkwijn, hoewel het aandeel van DOC-wijnen de laatste jaren toeneemt.

Sherry

Tot de grootste wijnbedrijven van Spanje behoren een aantal bodega’s uit Jerez. Al meer dan 3000 jaar vormen verschillende historische omstandigheden de identiteit van deze versterkte wijnen. Het is het oudste wijngebied van Spanje. Traditioneel is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke afzetmarkt voor producenten als Gonzalez-Byass en Osborne. Langzaam lijkt de consument sherry weer te omarmen.

Corpinnat

De mousserende wijn cava is het Spaanse antwoord op champagne. In volume is Freixenet de grootste producent van mousserende wijn ter wereld. Toch is er binnen de DO Cava veel onrust: een groep kwaliteitsbewuste producenten heeft zich uit onvrede over ondermeer het prijsbeleid onttrokken aan de DO en is haar eigen organisatie begonnen. Deze producenten hebben zich verenigd in de nieuwe organisatie Corpinnat.


Kwaliteit

Langzaam ontdoet Spanje zich van het wat stoffige imago dat het de afgelopen eeuw heeft gehad. De zware alcoholische wijnen maken plaats voor wijnen met een uniek karakter. Kleinschalige producenten bijvoorbeeld die de opkomst van nieuwe gebieden vormgeven. Voorbeelden van deze gebieden zijn Bierzo, Sierra de Gredos en Ribeira Sacra. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de grootste wijnbedrijven uit Spanje zich op termijn ook van een aantal hectaren binnen deze nieuwe regio’s gaan verzekeren. Wat zijn kortom de grootste bodega’s in Spanje in termen van omzet? Hier de top 10!Top 10 wijnbedrijven van Spanje (omzet)

  1. Grupo Barón de Ley (Rioja) – € 95,4 miljoen
  2. United Wines Iberia S.A. (Ribera del Duero / Penedes) – € 100 miljoen
  3. Pernod Ricard Spain/Campo Viejo (Rioja) – € 130,56 miljoen
  4. González-Byass (Jerez) – € 170 miljoen
  5. Grupo Osborne (Jerez) – € 216 miljoen
  6. Codorníu (Penedès) – € 235 miljoen
  7. Miguel Torres (Penedès) – € 263 miljoen
  8. Félix Solís Avantis (Valdepeñas) – € 275 miljoen
  9. Freixenet (Penedès) – € 530 miljoen
  10. J. García Carrión (Jumilla) – € 671,57 miljoen

bron 2017