Top 10 voetbalcompetities met de hoogste televisiegelden

Doordat veel landen in lockdown zitten als gevolg van COVID-19, zitten ook sporters werkloos thuis. In sommige landen hebben voetballers de training weer mondjesmaat hervat. De financiële belangen zijn enorm, zeker in de voetbalcompetities met de hoogste televisiegelden.

UEFA

De UEFA zet de nationale voetbalbonden onder druk om de competities ondanks het coronavirus af te maken. De organisatie heeft er grote belangen bij om alle wedstrijden te laten spelen. Alleen al de rechten op de Champions League leveren de UEFA miljarden op. Immers, sponsoren betalen grif voor hun reclame-uitingen. Omroepen en tv-zenders leggen eveneens miljoenen euro’s neer voor de uitzendrechten. Overigens is de Champions League veel lucratiever voor de UEFA dan het Europees Kampioenschap.

Engeland

De Engelsen hebben het voetbal uitgevonden. De sport is er altijd ongekend populair geweest. In het begin van de jaren negentig werden de uitzendrechten nog verkocht voor 70 miljoen pond per seizoen. Tegenwoordig betalen TV-zenders als Sky ruim tien keer zo veel. Ook British Telecom en sinds afgelopen seizoen Amazon hebben zich rechten verworven. De totale waarde van de Premier League bedraagt nagenoeg 1,7 miljard pond. Daarmee is het de ‘duurste’ competitie ter wereld.


Fox Sports Eredivisie

Ook in Frankrijk, Duitsland en Spanje betalen omroepen meer dan een miljard euro per seizoen aan uitzendrechten. In de Eredivisie betaalt Fox Sports 75 miljoen euro om in totaal wedstrijden live uit te zenden. Dat maakt dan ook meteen het niveauverschil tussen competities duidelijk. Dat komt grofweg neer op het verschil tussen voetballers als van Melle Meulensteen van RKC en Mo Salah van Liverpool. Zelfs het tweede niveau van Engeland – de Championship – levert aan uitzendrechten al 135 miljoen euro op. Wat zijn de tien voetbalcompetities met de hoogste televisiegelden, uitgespit naar de kosten van een seizoen?
Top 10 voetbalcompetities met de hoogste televisiegelden

  1. Major League Soccer, Verenigde Staten/Canada – 81 miljoen euro
  2. Primeira Liga, Portugal – 125 miljoen euro
  3. Championship, Engeland – 135 miljoen euro
  4. Campeonato Série A, Brazilië – 284 miljoen euro
  5. Süper Lig, Turkije – 500 miljoen euro
  6. Serie A, Italië – 973 miljoen euro
  7. La Liga, Spanje – 1,14 miljard euro
  8. Bundesliga, Duitsland – 1,16 miljard euro
  9. Ligue 1, Frankrijk – 1,17 miljard euro
  10. Premier League, Engeland – 1,89 miljard euro

bron

Hier ook de grootste stadions van Europa!