Top 10 topscorers in de Eredivisie (aller tijden)

Vandaag werd bekend dat Willy van der Kuijlen op 74-jarige leeftijd is overleden. Van der Kuijlen speelde in totaal 528 competitiewedstrijden voor PSV en scoorde daarin 308 keer. In het seizoen 1981/1982 sloot ‘Mister PSV’ zijn actieve carrière af bij MVV. In de laatste 16 wedstrijden bracht hij zijn totale doelpuntenproductie op 311. Daarmee staat Van der Kuijlen 1e op de lijst van topscorers in de Eredivisie.

Oranje

Hoewel van der Kuijlen een succesvolle clubcarrière kende, bleef het aantal interlandwedstrijden steken op 22. Bovendien speelde hij nimmer op een eindtoernooi. Een ruzie tussen hem en Ajacied Johan Cruijff lag hieraan ten grondslag. Van der Kuijlen en keeper van Beveren (beiden PSV’ers) kozen ervoor het Nederlands Elftal in de voorbereiding op het WK 1974 te verlaten. In totaal scoorde van der Kuijlen 7 keer voor Oranje.

Johan Cruijff

De al eerder genoemde Johan Cruijff is volgens velen de grootste voetballer ter wereld. Hoewel hij een behoorlijk van zijn voetballeven in het buitenland (met name Barcelona) doorbracht wist hij toch maar liefst 215 keer het net te vinden in de Eredivisie. Dat deed hij 204 keer namens Ajax en 11 keer namens aartsrivaal Feyenoord, waar hij in 1984 de voetbalschoenen aan de wilgen hing.Klaas-Jan Huntelaar

De meeste spelers uit de top-10 topscorers van de Eredivisie zijn met name bij de jongere generatie onbekende voetballers. Ze speelde in de tijd dat een carriere in het buitenland nog niet gebruikelijk was. De enige nog actieve speler die een plek in de top-10 had kunnen veroveren was Klaas-Jan Huntelaar. Dan had hij de afgelopen winter bij Ajax moeten blijven en in dienst van die club nog 4 keer moeten scoren. Met een totale doelpuntenproductie van 158 in de Eredivisie hij Wim Kieft kunnen evenaren. Wim Kieft staat dus tiende. Welke spelers staan er boven hem, hoeveel keer scoorden ze en voor welke Eredivisieclubs kwamen ze uit? Hier de top-10 doelpuntenmakers in de Eredivisie!
Top 10 topscorers in de Eredivisie (aller tijden)

  1. Wim Kieft (Ajax, PSV) – 158 goals
  2. Cor van der Gijp (Feyenoord) – 162 goals
  3. Sjaak Swart (Ajax) / Leo van Veen (DOS, FC Utrecht) – 175 goals
  4. Peter Houtman (Feyenoord, FC Groningen, Sparta, FC Den Haag) – 178 goals
  5. Henk Groot (Feyenoord, Ajax) – 194 goals
  6. Tonny van der Linden (DOS) – 204 goals
  7. Kees Kist (AZ) – 212 goals
  8. Johan Cruijff (Ajax, Feyenoord) – 215 goals
  9. Ruud Geels (Telstar, Feyenoord, Go Ahead Eagles, Ajax, Sparta, PSV, NAC) – 265 goals
  10. Willy van der Kuijlen (PSV, MVV) – 315 goals

bron t/m april 2021
Een overzicht van meest scorende buitenlandse voetballers in de Eredivisie