Top 10 tabaksfabrikanten naar omzet

De tabaksindustrie ligt onder vuur. Bénédicte Ficq – in het verleden advocaat van ondermeer Badr Hari en Jan-Dirk Paarlberg – overweegt een strafzaak tegen de producenten van tabak. Hoewel het OM er vooralsnog geen zaak in ziet, stapt ze naar het Hof om vervolging te kunnen afdwingen. Het zou wel eens een zaak van de lange adem kunnen zijn, aangezien de tabakslobby beschikt over flinke financiële reserves. Kijk maar eens naar de omzet van de tabaksfabrikanten.

Accijnzen

In de Westerse wereld daalt het aantal rokers gestaag. De overheden schroeven de accijnzen vrijwel jaarlijks op, zodat een pakje sigaretten of shag steeds duurder wordt. Ook is het roken in de afgelopen decennia ontmoedigd door de invoering van het rookverbod op werkplekken. Er gaan inmiddels steeds meer stemmen op om het roken in stadions en op terrassen te verbieden. Uiteraard is dit een zege voor de anti-roker. De roker is in sommige landen verworden tot een paria.

Tabakslobby

Toch verdienen de tabaksfabrikanten nog bakken met geld. De productiekosten zijn laag, innovatie vindt op beperkte schaal plaats. Bovendien blijven reclamebudgetten in kas, aangezien het in diverse landen inmiddels verboden is te adverteren met tabaksproducten. De winsten kunnen voor een flink deel aangewend worden voor de lobby. Ook zal een aanzienlijk deel gereserveerd worden voor mogelijke toekomstige claims.

Liberté toujours

Nu de cowboy van Marlboro en de naar ‘altijd vrijheid’ smachtende jongeman van Gauloises met pensioen zijn, maken we de balans op. Wat zijn op dit moment de grootverdieners in de tabaksindustrie? Wat zijn hun bekendste merken en waar ligt hun voornaamste markt? Hier de top 10 tabaksfabrikanten naar omzet!
Top 10 tabaksfabrikanten naar omzet

  1. Korea Tobacco & Ginseng Company (Carnival, Cloud9) – $ 3,6 miljard
  2. Gudang Garam (Gudang Garam, Surya) – $ 5,7 miljard
  3. Indian Tobacco Company Limited (Wills Navy Cut, Kings Flake) – $ 6,0 miljard
  4. Reynolds American (Kent, Camel, Pall Mall in USA) – $ 12,5 miljard
  5. Altria Group – moederbedrijf van Philip Morris USA (Marlboro, L&M) – $ 19,3 miljard
  6. Japan Tobacco (Camel – buiten USA, Mevius) – $ 19,7 miljard
  7. British American Tobacco (Pall Mall, Lucky Strike, Samson) – $ 19,9 miljard
  8. Philip Morris (Marlboro, L&M) – $ 26,7 miljard
  9. Imperial Tobacco (Gauloises, JPS, West) – $ 39,2 miljard
  10. China Tobacco /CNTC (Hongtashan, Chunghwa) – $ 90 miljard*

*CNTC is een Chinees staatsbedrijf en publiceert geen cijfers, schatting van Bloomberg in 2014

bron ondermeer 2017