Top 10 steden met de meeste musea

Steden als Parijs, Londen, New York en Amsterdam trekken miljoenen toeristen per jaar. Enerzijds voor het uitgaan en slenteren over de straten en de pleinen. Maar niet in de laatste plaats voor de culturele verrijking die een stad doorgaans te bieden heeft. Wat zijn de steden met de meeste musea?

Museumdichtheid

Frankrijk scoort hoog als het gaat om de museumdichtheid. In nagenoeg ieder dorp is er wel een museum te vinden. Het merendeel van deze instellingen is een uit de kluiten gewassen hobbyproject gerund door een of meer vrijwilligers. Als ze een aantal bezoekers per dag hebben, is het mooi meegenomen. Bijvoorbeeld het Kurkentrekkersmuseum (Musée du Tire-Bouchon) in Ménerbes, Luberon. Gelukkig is dit museum gevestigd in de kelders van een wijnhuis, zodat je er tenminste nog wat wijn kan proeven.

Amsterdam

Het best bezochte museum van Amsterdam is het van Gogh Museum. Het museum trok in 2018 ruim 2,2 miljoen bezoekers. Een ruime honderdduizend meer dan het onlangs gerenoveerde Rijksmuseum. Van de tien best bezochte musea van Nederland staan er maar liefst zeven in de hoofdstad. De toerist kan in Amsterdam overigens kiezen uit een totaal van 144 musea.


Louvre

Het best bezochte museum ter wereld is het Louvre in Parijs. In 2018 bezochten meer dan tien miljoen mensen het museum met ondermeer het beroemde schilderij ‘Mona Lisa’ van Leonardo da Vinci. Van de tien musea met de meeste bezoekers staan er overigens vier in Londen. Het British Museum trekt jaarlijks bijna zes miljoen bezoekers. Uiteraard staan Londen en Parijs in de lijst van steden naar aantal musea. Welke steden staan er nog meer in de volgende rangschikking? Hier een top 10!Top 10 steden met de meeste musea

  1. San Francisco – 132 musea
  2. New York – 140 musea
  3. Amsterdam – 144 musea
  4. Chengdu – 150 musea
  5. Tokyo – 175 musea
  6. Londen – 192 musea
  7. Seoul – 201 musea
  8. Los Angeles – 219 musea
  9. Moskou – 261 musea
  10. Parijs – 297 musea

bron 2018

Dit zijn de best bezochte musea van Nederland!