Top 10 snookerspelers met de meeste centuries

Nederland telt niet heel veel snookerspelers. Hoewel er een eredivisie is, tellen we internationaal nauwelijks mee als snookerland. De Belgen hebben met Luca Brecel wel een topspeler in huis. De 23-jarige Belg heeft in zijn prille carrière al 86 century breaks (meer dan 100 punten) gemaakt. Daarmee staat hij op de 71e plaats van snookerspelers met de meeste centuries.

Kleurentelevisie

Snooker is vooral in de Anglosaksische wereld erg populair. Het biljartspel heeft zijn oorsprong in de tijd dat Britse soldaten in India gelegerd waren. Ten tijde van de moesson konden de soldaten niet hun geliefde cricket spelen. Om de tijd te doden bedachten ze hun eigen biljartspel. Snooker. Pas met de intrede van de kleurentelevisie werd snooker echt populair. Tegenwoordig worden veel toernooien op Eurosport uitgezonden.Ronnie O’Sullivan

In de jaren ’70 domineerde Ray Reardon het spel. In de jaren ’80 de Brit Steve Davis. De Schot Stephen Hendry nam het stokje van Davis over in de 90’er jaren. Vanaf 2000 is Ronnie O’Sullivan de meest succesvolle snookerspeler. Samen met John Higgins en Mark Williams vormt Ronnie O’Sullivan ’the class of 1992′, ofwel het jaar dat ze professioneel snooker gingen spelen.

Meeste centuries

Deze drie spelers staan dan ook heel hoog op de lijst van snookerspelers met de meeste centuries. De kwaliteit van een speler wordt bepaald aan de hand van zijn vermogen een hoge break te maken. De hoogste break is 147. Alles boven de 100 is uitzonderlijk hoog en betekent overigens ook een (vrijwel zekere) winst van het frame. Wat zijn de snookerspelers met het hoogste aantal centuries? En gaat O’Sullivan dit jaar het magische aantal van duizend century breaks halen?
Top 10 snookerspelers met de meeste centuries

  1. Mark Williams, Wales – 464 century breaks
  2. Marco Fu, Hong Kong – 486 century breaks
  3. Shaun Murphy, Engeland – 500 century breaks
  4. Ding Junhui, China – 507 century breaks
  5. Mark Selby, Engeland – 602 century breaks
  6. Judd Trump, Engeland – 642 century breaks
  7. Neil Robertson, Australia – 652 century breaks
  8. John Higgins, Schotland – 755 century breaks
  9. Stephen Hendry, Schotland – 772 century breaks
  10. Ronnie O’Sullivan, Engeland – 1012 century breaks

bron

update 2 november 2019