Top 10 schaatsers naar aantal World Cup zeges

Nu het wielerseizoen voorbij is schakelen veel Nederlandse sportliefhebbers over naar het schaatsen. Nergens ter wereld is de schaatssport zo professioneel als in Nederland. IJsstadion Thialf was jarenlang de snelste overdekte baan ter wereld. Schaatsers en publiek waarderen de dweilmuziek van het Blauhúster Dakkapel en Kleintje Pils. Maar als we inzoomen op de schaatsers naar aantal World Cup zeges, dan vinden we de eerste Nederlander pas op de vijfde plaats.

Elfstedentocht

Gisteren maakte de NOS trouwens bekend dat er de komende winter sowieso geen sprake zal zijn van een Elfstedentocht. Als Koning Winter Friesland al goed gezind is (wat hij al sinds 1997 niet meer is geweest) gooit COVID-19 roet in het eten. Hoewel de schaatsprofessionals graag meedoen met de ‘tocht der tochten’ gaan de parttime schaatscollega’s van het marathonschaatsen er doorgaans met de prijs vandoor. Dit zijn vaak de wat robuustere schaatsers die niet wakker liggen van een pijntje in de rug. Overigens heeft Willem Alexander de Elfstedentocht van 1986 voltooid onder de naam W.A. van Buren.

World Cup

De World Cup (Wereldbeker) is een internationale schaatscompetitie van de Internationale Schaatsunie (ISU). De eerste wedstrijd vond plaats in het schaatsseizoen 1985/1986. De World Cup bestaat uit een aantal schaatswedstrijden op verschillende afstanden (bij de mannen 500 meter, 1000 meter, 1500 meter, 5000 meter en 10000 meter). De wedstrijden hebben plaats op diverse schaatsbanen, soms ook in de buitenlucht. De schaatser die per afstand de meeste punten behaalt, mag zich winnaar noemen van de World Cup. Naast de World Cup kunnen schaatsers ook meedingen om de titels bij de WK-afstanden of het WK- of EK allround.


De Beer uit Lemmer

Friesland brengt een aantal grote schaatsers voort. Bijvoorbeeld Rintje Ritsma, ofwel de Beer uit Lemmer. Sven Kramer is desalniettemin de meest succesvolle schaatser van Nederland als er gekeken wordt naar het aantal World Cup overwinningen. In totaal wist hij 42 een World Cup te winnen. Zijn dominantie betreft vooral de 5000 meter (34 keer), maar ook op de 10000 (5 keer) en op de 1500 meter wist hij het goud te behalen. Met 42 zeges staat hij vijfde op de lijst van schaatser met de meeste World Cup zeges. Welke schaatsers vinden we nog meer in de top-10? Hier een overzicht!Top 10 schaatsers naar aantal World Cup zeges

  1. Kjeld Nuis*, Nederland – 24 overwinningen
  2. Erben Wennemars, Nederland – 25 overwinningen
  3. Rintje Ritsma, Nederland – 29 overwinningen
  4. Ådne Søndrål, Noorwegen / Igor Zjelezovski, Wit-Rusland – 30 overwinningen
  5. Pavel Kuliznikov*, Rusland / Hiroyasu Shimizu, Japan – 35 overwinningen
  6. Sven Kramer, Nederland – 42 overwinningen
  7. Dan Jansen, Verenigde Staten – 46 overwinningen
  8. Uwe-Jens Mey, Duitsland – 48 overwinningen
  9. Shani Davis, Verenigde Staten – 58 overwinningen
  10. Jeremy Wotherspoon, Canada – 67 overwinningen

* nog actief
Schaatsstatistieken

Dit zijn de meest succesvolle wielrenners van de grote rondes