Top 10 producenten van sportartikelen

Sport is in enkele decennia verworden tot een miljardenindustrie. De belangrijkste producenten van sportartikelen hebben dan ook miljoenen over om de grootste sporters aan hun merk te verbinden. Uiteraard in de hoop dat de merchandising of sponsoring consumenten zal verleiden tot aanschaf van hun producten.

Cruijff

Zo baarde Johan Cruijff al tijdens het WK in 1974 opzien door als enige van de Oranjeselectie kleding van Puma te dragen. De KNVB had op dat moment een sponsorcontract met Adidas. Dit lag extra gevoelig aangezien Adidas en Puma een geschiedenis delen. Beide sportmerken hebben hun hoofdkwartier in het Duitse Herzogenaurach. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kregen de broers Adolf en Rudolf Dassler ruzie. Adolf ging verder als Adidas en Rudolf begon in 1948 met Puma.

Sportartikelen

De grootste sportmerken ter wereld hebben doorgaans een breed portfolio aan sportproducten. Een belangrijk deel van de omzet wordt behaald op schoenen. Vanaf het begin van de jaren negentig heeft Nike – het grootste sportmerk ter wereld – zich gericht op voetbal. Hiervoor strikte de multinational ondermeer Romario. Later zouden ook iconen als Ibrahimovic, Neymar en Christiano Ronaldo zich aan het merk verbinden. Bovendien kocht het bedrijf merken als Converse en Umbro. Inmiddels bedraagt de omzet van Nike bijna veertig miljard dollar.


Marketing

Puma, Adidas en Nike sluiten dus miljoenendeals met bekende sporters om zoveel in de spotlight te komen en te blijven. De vuistregel is dat van de omzet circa twintig procent besteed wordt aan marketing, zoals sponsoring en merchandising. En als je op het voetbalveld rondkijkt zal je zien dat het werkt. De grote merken zijn altijd goed vertegenwoordigd. Wat zijn de grootste sportmerken als we kijken naar de omzetcijfers van 2018? Hier de top 10 grootste producenten van sportartikelen!Top 10 grootste producenten van sportartikelen

  1. Mizuno – $ 1,60 miljard
  2. FILA – $ 2,60 miljard (schatting)
  3. Asics – $ 3,07 miljard
  4. New Balance – $ 4,50 miljard
  5. Puma – $ 4,64 miljard
  6. Under Armour – $ 5,20 miljard
  7. Skechers – $ 5,22 miljard
  8. VF Corporation – $ 13,8 miljard
  9. Adidas – $ 21,92 miljard
  10. Nike – $ 36,39 miljard

diverse bronnen 2018
Een overzicht van de belangrijkste producenten van luxegoederen!