Top 10 producenten van luxegoederen

Rolex, Longines, Hermès, Rolls Royce zijn onmiskenbare voorbeelden van luxeartikelen. Nu de markten wereldwijd weer aantrekken en de vooruitzichten volgens analisten niet ongunstig zijn, zien met name de producenten van luxegoederen hun omzet stijgen. Wie zijn eigenlijk de belangrijkste producenten en welke merken verkopen ze?

Globalisering

Globalisering is een van de oorzaken van de steeds grotere vraag naar luxegoederen en -diensten. Met name de opkomst van China en andere economieën uit het Verre Oosten hebben er toe geleid dat er meer behoefte ontstond aan high end auto’s, jachten, horloges, maar bijvoorbeeld ook naar wijnen (met name Champagne), single malt whisky’s en cognacs. En zeker niet te onderschatten is de markt voor cosmetica en kleding.

1200 miljard dollar

Naar verwachting zal de markt voor luxe producten in de komende 10 jaar stijgen tot een waarde van 1200 miljard dollar, neergelegd door ongeveer 450 miljoen consumenten. Het merendeel van deze consumenten is te vinden in de traditionele landen als Italie, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Japan. Rusland en vooral China zijn de belangrijkste nieuwkomers. De verkoop van luxeproducten vindt vaak plaats in een bepaald district van een plaats met mondiaal aanzien.

Champs-Élysées

In Amsterdam bijvoorbeeld kennen we de P.C. Hooftstraat; in New York Madison Avenue and 5th Street; in Parijs de vermaarde Champs-Élysées. De meeste luxemerken zijn wel bekend, maar welke bedrijven zitten er eigenlijk achter. Hier een top 10 lijst met de belangrijkste producenten van luxegoederen, tussen haakjes hun belangrijkste merken, het land van vestiging en voor een rangschikking de meest recente omzetcijfers in dollars.
Top 10 producenten van luxegoederen

  1. Ralph Lauren Corporation (Ralph Lauren, Black Label), Verenigde Staten – $ 7,62 miljard
  2. L’Oréal Luxe (Biotherm, Lancôme), Frankrijk – $ 8,24 miljard
  3. PVH Corp. ( Calvin Klein, Tommi Hilfiger), Verenigde Staten – $ 8,24 miljard
  4. Chow Tai Fook Jewellery Group (Hearts of Fire), Hong Kong – $ 8,29 miljard
  5. The Swatch Group (Longines, Omega), Zwitserland – $ 9,53 miljard
  6. Luxottica Group (Oakley, Ray-Ban), Italië – $ 10,17 miljard
  7. The Estée Lauder Companies (Estée Lauder, Aramis), Verenigde Staten – $ 10,78 miljard
  8. Compagnie Financiere Richemont (Cartier, Jaeger-LeCoultre, Piaget), Zwitserland – $ 13,22 miljard
  9. Kering (Saint Laurent, Gucci, Pomellato), Frankrijk – $ 13,34 miljard
  10. LVMH (Louis Vuitton, Donna Karan, Tag Heuer, Dom Pérignon), Frankrijk – $ 40,73 miljard

bron 2015