Top 10 producenten van diervoeding

De prille mens liet zich al graag vergezellen door een hond, kat of ander huisdier. Katten hielden muizen en ratten buiten het erf door ze te verorberen; honden zijn waakzame en dienstbare dieren. Tegenwoordig is de wereldwijde huisdierenmarkt een miljardenindustrie geworden. Wat zijn in omzet de grootste producenten van diervoeding?

Domesticatie

Honden waren de eerste gedomesticeerde dieren. Onderzoek heeft uitgewezen dat de hond zich tussen 30000 en 13000 jaar voor Christus bij de mens voegde. Geleidelijk evolueerde de hond van een ’tamme’ wolf tot een soort met verschillende rassen. Sommige hondenrassen bleken uitstekende jagers, anderen bewaakten de kuddes met geiten of schapen. Volgens archeologen is de kat pas rond 7000 jaar voor Christus bij de mens gekomen. Op dit moment bewaarde de mens hun oogsten in graanschuren. Katten hielden de schuren vrij van muizen en ander ongedierte.

Konijnen

De Romeinen hielden konijnen voornamelijk voor hun vacht en in mindere mate voor hun zachte vlees. Pas sinds het einde van de 19e eeuw, ruim honderd jaar geleden dus, begon de mens het konijn op vrij grote schaal als huisdier te zien. Een vrouwtjeskonijn heeft 8 tepels beschikbaar, dus het fokken van konijnen gaat vrij snel.


Diervoeding

Konijnen zijn knaagdieren en nemen genoegen met noten, zaden en een slablaadje. Katten en honden zijn nog steeds carnivoren en hebben dus vlees nodig om in goede gezondheid te blijven. Vroeger gaf de slager als dank nog wel eens een bot voor de hond mee, maar in de meeste plaatsen is die traditie voorbij. Het vlees dat minder geschikt is menselijke consumptie is prima voor huisdieren. Het wordt vermalen, verrijkt met mineralen, granen en as en als blikvoer of in gedroogde vorm (in brokken) verkocht. Natuurlijk zijn er verschillende kwaliteiten van diervoeding beschikbaar, ook bij de grootste diervoeders ter wereld. Een door de Amerikanen gedomineerde markt, zoals blijkt uit de onderstaande lijst.Top 10 producenten van diervoeding

  1. Heristo AG (Duitsland) – $ 700 miljoen
  2. Deuerer (Duitsland) – $ 721 miljoen
  3. Unicharm Corp. (Japan) – $ 752 miljoen
  4. Spectrum Brands/United Pet Group (VS) -$ 820 miljoen
  5. General Mills/Blue Buffalo (VS) – $ 1,3 miljard
  6. Diamond Pet Foods (VS) – $ 1,5 miljard
  7. Hill’s Pet Nutrition (VS) – $ 2,3 miljard
  8. J.M. Smucker (VS) – $ 2,9 miljard
  9. Nestlé Purina PetCare (VS) – $ 13,2 miljard
  10. Mars Petcare Inc. (VS) – $ 18,1 miljard

bron

De EU-landen met de meeste katten staan hier