Top 10 populairste gasten bij DWDD

De Wereld Draait Door is dertien jaar steevast een van de best bekeken programma’s op de Nederlandse televisie. Presentator Matthijs van Nieuwkerk laat zich altijd vergezellen door een tafelheer of -dame. Doorgaans is dat iemand met een zekere deskundigheid over een bepaald onderwerp of iemand met een uitgesproken mening. Wie zijn de populairste gasten van de Wereld Draait Door?

Kritische noten

Het Parool zocht het uit toen het programma tien jaar bestond en plaatste destijds al wat kritische noten. Zo waren er binnen de top 10 van de populairste gasten van het programma tot oktober 2015 slechts twee gasten van het vrouwelijk geslacht. Het gaat om cabaretier Claudia de Breij en actrice Halina Reijn. Wat dat betreft is de huidige top 10 lijst niet veranderd. De Breij was sedertdien nog 12 keer tafeldame; Reijn kwam maar liefst 28 keer.

Prem Radhakishun

Ook als het gaat om gasten met een ethnische achtergrond scoort DWDD niet heel hoog. Surinaams-Nederlands columnist, ex-advocaat en rumkenner Prem Radhakishun schoof sinds het onderzoekje van het Parool nog 18 keer aan als gast van het programma, meestal als politiek duider. Ali B en Sylvana Simons staan overigens wel in de top 20 van de populairste gasten van DWDD.

Tafeldame of tafelheer

Hoewel De Wereld Draait Door vaak weggezet wordt als een links kliekje uit de grachtengordel, stemmen ruim een miljoen mensen per dag af op NPO1, al dan niet met het ‘bord op schoot’. Matthijs van Nieuwkerk gaat voorlopig nog wel even door, uiteraard vergezeld door een tafelgast. Welke gasten komen vaakst langs in het programma? Wie is er het vaakst tafeldame of tafelheer? Wat is tussen haakjes hun specialiteit? Hier een overzichtje!
Top 10 populairste gasten bij DWDD

  1. Joost Zwagerman (schrijver) – 68 keer
  2. Alexander Klöpping (internetjournalist) / Peter R. de Vries (misdaadjournalist) – 72 keer
  3. Halina Reijn (actrice) – 96 keer
  4. Claudia de Breij (cabaretier) – 102 keer
  5. Felix Rottenberg (politiek analist) – 104 keer
  6. Prem Radhakishun (programmamaker) – 115 keer
  7. Jort Kelder (programmamaker) – 131 keer
  8. Giel Beelen (radiopresentator) – 181 keer
  9. Jan Mulder (ex-voetballer) – 276 keer
  10. Marc-Marie Huijbregts (tafelheer) – 320 keer

bron & bron