Top 10 populairste druivenrassen voor rode wijn

In de zomer kwamen al eens de meest aangeplante druivenrassen voor witte wijn aan bod. Nu nemen we een kijkje naar de populairste druivenrassen voor rode wijn. Wat zijn in aantal hectaren de meest aangeplante rassen en in welke wijnstreken groeit de druif hoofdzakelijk? Hier een overzichtje van de belangrijkste druivenrassen voor de productie van rode wijn!

Oktober, de wijnmaand

Op het noordelijk halfrond zijn de meeste druiventrossen inmiddels wel geplukt. Misschien dat er in noordelijke gebieden of op grote hoogte nog wat druivenpluk plaatsvindt, maar het merendeel van de druiven ligt te vergisten tot wijn. Tijdens deze alcoholische vergisting worden de suikers van de druif omgezet in alcohol. In het geval van de vinificatie van rode wijnen vergist nagenoeg alles van de druif mee; de schillen, de pitjes en uiteraard het sap. De schillen geven de kleur aan de wijn. De pitjes – en in mindere mate ook de schillen – voegen de tannines toe aan de wijn. Dat zorgt voor structuur en stevigheid. Bij witte wijnen vergist doorgaans alleen het sap. Soms laat de keldermeester de witte wijn nog wel even rusten op de schillen om karakter toe te voegen aan de wijn (sur lie).

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is het meest aangeplante druivenras ter wereld. De druif is populair in wijnstreken als Bordeaux, maar heeft de afgelopen decennia vooral een opmars gemaakt in de landen van de ‘Nieuwe Wereld’. Met name Chili is gerenommeerd om zijn monocépages van Cabernet Sauvignon. Ook in sommige wijnbouwstreken van Californië is de Cabernet Sauvignon een geducht uitdager van de grote ‘Cabernets’ uit Bordeaux. De wijnen uit Bordeaux zijn echter assemblages van meerdere druivensoorten. In totaal is Cabernet Sauvignon wereldwijd op meer dan 300 duizend hectare aangeplant. Dit is een gebied ter grootte van de provincie Groningen.


Bobal

Spanje is in aantal hectaren het grootste wijnland ter wereld. Het is dan ook niet vreemd dat maar liefst drie van de tien belangrijkste druivenrassen voor de productie van rode wijn vooral in Spanje aangeplant zijn. De meeste mensen kennen Tempranillo van de wijnen uit Rioja wel. Ook Garnacha Tinta – in Frankrijk bekend als Grenache – is een bekende druif. Minder bekend is de Bobal, die voornamelijk groeit in Utiel-Requena, een wijnstreek niet ver van Valencia. Bobal geeft fruitige wijnen met veel kleur, maar zonder veel diepgang. Wat zijn de andere, belangrijkste druivenrassen voor de productie van rode wijn? Op hoeveel hectare is de druif aangeplant en wat zijn de belangrijkste wijnstreken van aanplant? Hier een overzicht!




Top 10 populairste druivenrassen voor rode wijn

  1. Malbec (Cahors, Argentinië) – 52.233 hectare
  2. Cabernet Franc (Bordeaux, Loire) – 56.052 hectare
  3. Bobal (Utiel-Requena, Ribera de Guadiana) – 59.189 hectare
  4. Sangiovese (Toscane) – 73.464 hectare
  5. Pinot Noir (Bourgogne, Champagne, Californië, Oregon, Nieuw-Zeeland) – 105.480 hectare
  6. Garnacha (Rhône, Languedoc, Provence, Spanje, Australië) – 150.096 hectare
  7. Syrah (Rhône, Languedoc, Provence, Australië, Californië, Chili) – 181.185 hectare
  8. Tempranillo (Rioja, Ribera del Duero, La Mancha) – 219.379 hectare
  9. Merlot (Bordeaux, Italië) – 266.440 hectare
  10. Cabernet Sauvignon (Bordeaux, Californië, Chili) – 310.671 hectare

bron
Dit zijn de meest aangeplante druivenrassen voor witte wijn