Top 10 populaire jongensnamen in Nazi-Duitsland

Is Geert straks een populaire jongensnaam? Mark? Alexander? Tunahan? Sybrand? Voornamen doen er weer toe nu de carnavalskraker ‘Oh Sylvana’ voorpaginanieuws is en een of andere er een curieus clipje onder heeft gemonteerd. De geschiedenis wijst echter uit dat we niet geneigd zijn onze kinderen te vernoemen naar politici. Dat blijkt wel uit de lijst van de meest populaire jongensnamen in Nazi-Duitsland.


Rob van Daal, wie kent hem niet, beweert dat zijn carnavalslied ‘Oh Sylvana’ verwijst naar een Russische liefdesgeschiedenis. Sylvia Witteman zegt dat ze nog nooit van de Russische naam Sylvana heeft gehoord. Nu treden carnavalszangers over het algemeen niet op de voorgrond met hun intellectuele vermogens en verwarde hij wellicht de naam Sylvana met het wel degelijk Russische Svetlana, maar het is al te laat. Sylvana Simons wordt inmiddels beveiligd.

Shakespeare

What’s in a name, vroeg Shakespeare zich af. Kennelijk heel wat. Het bracht ons op het spoor van voornamen. Zouden er veel peuters Barack heten? Donald moet het hoe dan ook afleggen tegen de vermaarde eend. “Niemand noemt zijn kind Anton, Mussert”. Maar 25 jaar later legde Anton Geesink – inmiddels ook overleden – menig Japanner in een houdgreep. De naam Anton was in Nederland kennelijk niet zo beladen. Maar hoe zit dat in het Duitsland van voor de oorlog? Adolf blijkt ook in de veertiger jaren helemaal niet zo’n populaire jongensnaam, net als Rudolf en Heinrich. Wat waren de meest populaire jongensnamen in Nazi-Duitsland? Hier een weinig verontrustend lijstje!

Bonusvraag!
Wat is de voornaam van Godwin, de wetenschapper die de Wet van Godwin poneerde: naarmate online-discussies langer worden, nadert de waarschijnlijkheid van een vergelijking met de nazi’s of Hitler tot 1.
Top 10 populaire jongensnamen in Nazi-Duitsland

  1. Wolfgang
  2. Uwe
  3. Manfred
  4. Horst
  5. Günter / Günther
  6. Dieter
  7. Jürgen
  8. Hans
  9. Klaus
  10. Peter

bron