Top 10 plaatsen naar aantal coffeeshops

Vrijwel alle gemeenten proberen het aantal coffeeshops terug te dringen. Zo hebben Roosendaal en Bergen op Zoom het probleem naar de straat verplaatst – en kennen ze geen coffeeshops meer. Hiermee wilden ze de wiettoerist een halt toeroepen. Andere gemeenten beroepen zich op een verloederende binnenstad en geven de coffeeshops hiervan de schuld. Wat zijn in 2018 de plaatsen met de meeste coffeeshops?

Amsterdam: 173 coffeeshops

Het totale aantal coffeeshops in Nederland bedroeg in maart 2017 nog slechts 567. In 1999 waren er nog 846 verspreid over Nederland. Ook toen spanden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de kroon als er gekeken wordt naar het het aantal coffeeshops per plaats. De drie grootste plaatsen van Nederland zijn in totaal goed voor 44 procent van het totale aantal coffeeshops in Nederland. Amsterdam voert de lijst plaatsen naar aantal coffeeshops met 173 shops overtuigend aan, waaronder een aantal in de Pijp.

Achterdeurbeleid

Wettelijk gezien mag een coffeeshop 500 gram handelsvoorraad wiet of hasj aanhouden. Het geduchte achterdeurbeleid komt hier om de hoek kijken: wat er ‘legaal’ uitgaat via de voordeur, komt er ‘illegaal’ in via de achterdeur. Voer voor juristen, maar uiteindelijk is de overheid aan de bal om met nieuwe regelgeving te komen. De overheid beroept zich echter op internationale afspraken. Andere landen, zoals bijvoorbeeld Uruguay, laten een veel toleranter en softdrugsvriendelijker beleid zien.

Harlingen, coffeeshophoofdstad van Nederland

Hoewel de politie en het Openbaar Ministerie gaan over de handhaving, zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de vergunningen voor het vestigen van een coffeeshop. Op grond van de wet Bibop wordt wordt eigenaren steeds vaker een vergunning geweigerd. Dat leidt tot grote verschillen per plaats. Een stad als Almere moet het doen met 3 coffeeshops, wat neerkomt op 1500 gram wiet per dag voor een populatie van 204000 inwoners. In een kleine plaats als het Friese Harlingen (2 coffeeshops) mogen 14500 inwoners 1 kilo wiet per dag verkruimelen in de joint. Iemand uit Urk moet zijn wiet 40 kilometer verderop in Zwolle of Lelystad halen.

Welke plaatsen hebben de meeste coffeeshops? Hoeveel zijn het er? Hier een top 10 plaatsen naar aantal coffeeshops!
Top 10 plaatsen naar aantal coffeeshops

  1. Breda, Hilversum – 8 coffeeshops
  2. Utrecht, Enschede – 10 coffeeshops
  3. Tilburg, Leiden, Groningen – 11 coffeeshops
  4. Leeuwarden – 12 coffeeshops
  5. Eindhoven, Nijmegen – 13 coffeeshops
  6. Maastricht – 14 coffeeshops
  7. Haarlem – 16 coffeeshops
  8. Den Haag – 36 coffeeshops
  9. Rotterdam – 40 coffeeshops
  10. Amsterdam – 173 coffeeshops

bron 2016