Top 10 plaatsen met de meeste regen

Hoewel we vaak denken dat Nederland een van de natste landen is, valt dat eigenlijk wel mee. Zelfs binnen Europa zijn er veel gebieden waar op jaarbasis veel meer neerslag valt. Het is wel zo dat het bij ons het hele jaar door kan vallen. De plaatsen met de meeste regen kennen die verdeling vaak niet. Daar valt de regen in korte tijd, bijvoorbeeld tijdens het regenseizoen.

Gematigd zeeklimaat

De gemiddelde neerslag in Nederland per jaar bedraagt 850 millimeter. Doordat er hier een gematigd zeeklimaat heerst valt die neerslag (regen, maar ook hagel en sneeuw tellen mee) verspreid over de maanden. Daarbij valt er meer neerslag in de Randstad en op de Veluwe. Limburg kent in Nederland de laagste regenval.

Porto

Een stad als Porto in Portugal bijvoorbeeld kent prachtige zomers, maar in de wintermaanden valt er veel meer regen dan in Nederland. Over het hele jaar ruim 1200 millimeter. Toch valt er bijna tien keer zoveel regen in de natste plekken op aarde. Dus ongeveer net zoveel als een gebouw met drie verdiepingen.

Moesson

Soms is de regenval heftig, kort en dagelijks, soms ook seizoensgebonden. Denk bijvoorbeeld aan de moesson. Maar waar liggen die plekken? Hoeveel neerslag valt er per jaar in millimeters? Hier een top 10 lijst van plaatsen met de meeste regen!Top 10 plaatsen met de meeste regen

  1. Dawei, Myanmar – 5500 millimeter
  2. Kikori, Papua Nieuw-Guinea – 5840 millimeter
  3. Andagoya, Colombia – 6812 millimeter
  4. Henderson Lake, Canada – 6903 millimeter
  5. Quibdó, Colombia – 8130 millimeter
  6. Mount Bellenden Ker, Queensland, Australie – 8312 millimeter
  7. Mount Cameroon, Kameroen – 10299 millimeter
  8. Waialeale, Hawai, Verenigde Staten – 11500 millimeter
  9. Cherrapunji, India – 11777 millimeter
  10. Mawsynram, India – 11872 millimeter (bijna 12 meter!)

diverse bronnen