Top 10 natste landen (neerslag per jaar)

Veel mensen klagen over het weer in Nederland. De zomers vallen vaak in het water, de winters ook. Toch behoort Nederland lang niet bij de natste landen ter wereld. Als er gekeken wordt naar de gemiddelde hoeveelheid neerslag die er jaarlijks valt, dan staat Nederland zelfs buiten de top-100. België staat volgens gegevens van de Worldbank precies op de honderdste plaats.

El Niño

Om vast te stellen hoeveel neerslag er in een land valt bepaalt men de gemiddelde neerslag over een langere periode van meerdere jaren. Onder invloed van bepaalde natuurfenomenen zijn sommige jaren veel droger of natter dan andere jaren. El Niño is een voorbeeld van zo’n natuurverschijnsel.
Langs de evenaar in het oostelijk deel van de warmt het koele zeewater sterk op. Dit leidt niet alleen in Peru en Chili tot een behoorlijke weersverandering, maar heeft zelfs in Europa invloed. Zo zou El Niño in Nederland, statistisch gezien over de periode 1870-2000, tot een relatief nat voorjaar leiden. Toch heeft El Niño een beperkt effect op de gemiddelde hoeveelheid neerslag.

Sneeuw

Neerslag valt als water. Meestal in vloeibare toestand, maar afhankelijk van de plek op de wereld of de hoogte valt het ook als ijzel, hagel of sneeuw. Sneeuw heeft overigens veel meer volume dan water in vloeibare vorm. Zo staat 1 meter sneeuw gelijk aan ongeveer 10 centimeter water. Zwitserland is met een gemiddelde hoeveelheid neerslag van 1537 milliliter het natste land van het vasteland van Europa. Een aanzienlijk deel hiervan valt als sneeuw en stroomt als smeltwater via de Rijn de Noordzee in.Regenwoud

De landen met de meeste neerslag bevinden zich allemaal op of rond de evenaar. De tropen staan bekend om hun korte en hevige buien op gezette tijden. Het regenwoud dankt zijn weelderige natuur aan deze overvloed van water en kent bovendien nauwelijks variaties in seizoenen. Het is er zowel warm als nat; uitmuntende condities voor plantengroei. Wat zijn de natste landen? Hoeveel neerslag valt er op jaarbasis gemeten in millimeter (mm). Een millimeter neerslag komt overigens neer op een liter per vierkante meter. Hier een een top-10 van de landen met de meeste neerslag!Top 10 natste landen in gemiddelde neerslag per jaar

  1. Bangladesh – 2666 mm
  2. Indonesië – 2702 mm
  3. Brunei – 2722 mm
  4. Maleisië – 2872 mm
  5. Costa Rica – 2926 mm
  6. Panama – 2928 mm
  7. Solomoneilanden – 3028 mm
  8. Papoea Nieuw-Guinea – 3142 mm
  9. São Tomé and Principe – 3200 mm
  10. Colombia – 3240 mm

bron Worldbank

Dit zijn de plaatsen met de meeste neerslag per jaar