Top 10 meest verkochte single malt whisky’s

Johnnie Walker is de meest verkochte whisky ter wereld. Toch geven veel whiskyliefhebbers de voorkeur aan single malt whisky’s. Dit type whisky is afkomstig uit één distilleerderij. De tien meest verkochte single malt whisky’s komen allemaal uit verschillende Schotse productiegebieden.

Single malts

In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft een single malt whisky niet per se uit Schotland te komen. Suntory is bijvoorbeeld een Japanse distilleerderij (bekend van de film ‘Lost in Translation’). Nederland kent met Frysk Hynder uit Bolsward een eigen single malt. Het kenmerk van een single malt whisky is dat de drank in één distilleerderij gebrouwen wordt. Van blenden, zoals bij de productie van Johnnie Walker of Ballantines, is geen sprake. Daardoor verkrijgt de single malt een eigen handtekening, die veel meer een afspiegeling is van de streek. En uiteraard sijpelt ook de hand van de meester door in de smaak.

Islay

Zoals gezegd zijn single malts uit Schotland veruit de populairste single malt whisky’s. Bovendien kan je dan als consument veel kanten op. Ten eerste zijn er veel regionale verschillen. De regio Highland telt de meeste distilleries. Het schiereilandje Campbeltown maar enkele. Islay staat bekend om zijn krachtige single malts met een sterke hint van jodium; Laphroaig en Lagavulin zijn de bekende voorbeelden. Bovendien maken veel producenten ook zogenaamde ‘special editions’. Zo rondden makers de (overigens verplichte) rijping op hout het laatste jaar af met vaten die eerder in Sauternes, Jerez (Sherry) of in de Portstreek (Douro) gebruikt zijn.


Glenfiddich

Momenteel telt Schotland maar liefst 109 distilleerderijen. Vaak zijn deze eigendom van grote drankhandelaren zoals het Britse Diageo of de Franse drankgigant Pernod Ricard. De meest verkochte single malt op dit moment is Glenfiddich. Deze producent uit Dufftown (Highland) verkoopt maar liefst 11 miljoen flessen per jaar. Welke malt whisky’s staan nog meer in de top 10 en uit welke productiezone komen ze? Hier de populairste single malt whisky’s!Top 10 meest verkochte single malt whisky’s

  1. Glen Grant (Speyside) – 2,67 miljoen flessen
  2. Aberlour (Speyside) – 2,67 miljoen flessen
  3. Laphroaig (islay) – 2,75 miljoen flessen
  4. Monkey Shoulder (Highland) – 2,80 miljoen flessen
  5. The Balvenie (Speyside) – 3,02 miljoen flessen
  6. Glenmorangie (Highland) – 4,57 miljoen flessen
  7. Singleton (Highland) – 4,66 miljoen flessen
  8. Macallen (Highland) – 8,16 miljoen flessen
  9. The Glenlivet (Speyside) – 9,63 miljoen flessen
  10. Glenfiddich (Highland) – 10,98 miljoen flessen

bron 2017

Dit zijn populairste wodka’s