Top 10 meest succesvolle wielrenners

Gisteren heeft Alberto Contador de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. Hij boekte alweer zijn zevende eindzege in een grote ronde en is daarmee een van de meest succesvolle wielrenners aller tijden. Over een maand gaat er alweer een nieuwe ronde van start, namelijk de Tour de France met een proloog in Utrecht. Maken de Nederlanders of de Belgen kans?

Joop Zoetemelk

De laatste Nederlandse zege in een van de grote drie rondes dateert alweer uit 1980 toen Joop Zoetemelk de Tour de France wist te winnen. Het was zijn tweede overwinning in een grote wielerronde nadat hij in 1979 de Vuelta had weten te winnen. Daarmee evenaarde hij de prestatie van Jan Janssen die ook zowel de Tour de France als de Vuelta won. En hoewel Nederland grote wielrenners heeft voortgebracht zijn er weinig die een eindzege boekten in een grote ronde. Om een grote ronde te winnen heb je meerdere kwaliteiten nodig als wielrenner. Je moet de bergen makkelijk verstouwen, maar ook goed zijn in een tijdrit. Bovendien heb je een goede ploeg nodig om de tegenstanders onder controle te houden. Daarnaast is een goed toegerust medisch team een noodzaak.

Armstrong

Armstrong had dat aspect in de ogen van de UCI te goed in het vizier en heeft hem zijn de zeven Tour de France overwinningen (26 ritoverwinningen) afgenomen. Hij komt dus ook niet voor in de top 10 lijst van de meest succesvolle wielrenners. Overigens is ook Alberto Contador een overwinning in een grote ronde afgenomen: zijn resultaat uit de Giro van 2011 werd geschrapt als gevolg van een te hoog gehalte aan Clenbuterol. Contador verklaarde dat dit het gevolg was van het eten van een stuk rood vlees. ‘Pero bueno…’

Ronderenners

In de onderstaande lijst van meest succesvolle wielrenners kijken we naar het aantal zeges in een eindronde. Bij een gelijk aantal zeges bepaalt het aantal etappe-overwinningen (genoemd tussen haakjes) de ranglijst. Hier de top 10 meest succesvolle wielrenners aller tijden!
Top 10 meest succesvolle wielrenners

 1. Tony Rominger, Zwitserland – 4 overwinningen / Giro 0, TdF 1, Vuelta 3 (21 etappes)
 2. Felice Gimondi, Italie – 5 overwinningen / Giro 3, TdF 1, Vuelta 1 (14 etappes)
 3. Gino Bartali, Italie – 5 overwinningen / Giro 3, TdF 2, Vuelta 0 (29 etappes)
 4. Alfredo Binda, Italie – 5 overwinningen / Giro 5, TdF 0, Vuelta 0 (43 etappes)
 5. Alberto Contador, Spanje – 7 overwinningen / Giro 2, TdF 2, Vuelta 3 (8 etappes)
 6. Miguel Indurain, Spanje – 7 overwinningen / Giro 2, TdF 5, Vuelta 0 (16 etappes)
 7. Fausto Coppi, Italie – 7 overwinningen / Giro 5, TdF 2, Vuelta 0 (31 etappes)
 8. Jacques Anquetil, Frankrijk – 8 overwinningen / Giro 2, TdF 5, Vuelta 1 (22 etappes)
 9. Bernard Hinault, Frankrijk – 10 overwinningen / Giro 3, TdF 5, Vuelta 2 (41 etappes)
 10. Eddy Merkcx, Belgie – 11 overwinningen / Giro 5, TdF 5, Vuelta 1 (74 etappes)

diverse bronnen

Een gedachte over “Top 10 meest succesvolle wielrenners

 1. Pingback: Top 10 Tour de France songs | Top-10-lijstjes

Reacties plaatsen niet mogelijk.