Top 10 meest obese landen

Naar verhouding tellen de eilanden in de Pacifische Oceaan de meeste dikke mensen. Op Amerikaans Samoa kampt bijna 75 procent van de inwoners met overgewicht. Daarmee voert het land de lijst van meest obese landen overtuigend aan, voor eilanden als Tokelau, Nauru en de Cook Islands.

Pacific Rim

Opvallend is dat de top 10 landen compleet bestaat uit eilanden in de Grote Oceaan. Sommige onderzoekers wijzen er op dat het Polynesische lichaam langs een andere lat gemeten moet worden dan het Kaukasische lichaam. De Polynesiërs beschikken over langere botten en meer spieren. De afgelopen eeuw veranderde het dieet van veel inwoners uit de eilanden die tezamen de Pacific Rim vormen. Verse vis werd geleidelijk ingeruild voor (goedkoper) verwerkt blikvoedsel. De gezondheidsproblemen die hier op volgden (hoge bloeddruk, hartaandoeningen), zijn opvallend. Overigens speelt ook een culturele factor mee: een groot lichaam staat voor weelde.

Verenigd Koninkrijk

In deze lijst laten we de eilanden in de Grote Oceaan buiten beschouwing en richten we ons op landen met meer dan 1 miljoen inwoners. Het percentage Nederlanders met overgewicht bedraagt 20,4 procent. In Spanje, waar mensen meer vlees eten, kampt 1 op de 4 personen met overgewicht. In Europa is het Verenigd Koninkrijk overigens (27,8 procent) het meest obese land.


Verenigde Staten

De Verenigde Staten staan bekend om hun grote hoeveelheid aan notoire veelvraten. Het land waar fastfood uitgevonden is, telt immers veel dikke mensen en is het tweede land ter wereld als we kijken naar de obesitasindex. Welke landen staan er in de top 10 en welk percentage van de bevolking heeft een te hoge BMI (Body Mass Index)?Top 10 meest obese landen

  1. Nieuw-Zeeland – 30,8%
  2. Verenigde Arabische Emiraten – 31,7%
  3. Egypte, Libanon – 32,0%
  4. Turkije – 32,1%
  5. Libië – 32,5%
  6. Qatar – 35,1%
  7. Saudi-Arabië – 35,4%
  8. Jordanië – 35,5%
  9. Verenigde Staten – 36,2%
  10. Koeweit – 37,9%

bron

Dit zijn de grootste fastfoodketens ter wereld!