Top 10 meest noordelijke hoofdsteden

We hebben al eens de hoogste hoofdsteden ter wereld onder de loupe genomen, vandaag gaan we naar het hoge noorden van de wereld. De nachten zijn er kort in de zomer, de dagen kort in de winter. Depressie en drankmisbruik liggen altijd op de loer in de meest noordelijke hoofdsteden!

Alcoholmisbruik

Alcoholmisbruik is daadwerkelijk een groot probleem in de noordelijk gelegen landen. Het lijkt logisch om de tijd op de langdurige winternachten te doden met sterke drank, maar de zomers zijn nog veel erger. De dagen duren eindeloos en ten tijde van de schaarse duisternis zoemen muskieten tegen het horrengaas in het venster van de slaapkamer. En na het vangen van een walvis van 70000 kilo verdien je ook wel een borrel. Het is groot, goed en veel. Maar het komt allemaal tegelijk in de noordelijke streken.

Murmansk

Het Russische Murmansk is een van de noordelijkst gelegen steden ter wereld met inmiddels meer dan driehonderdduizend inwoners. Vanuit strategisch oogpunt is de haven van de stad belangrijk aangezien het toegang biedt aan de Noordelijke IJszee met in haar bodem tal van natuurlijke rijkdommen. Het grootste deel van de zee is ’s winters bevroren. En zelfs in de zomer grenst een aanzienlijk deel aan de Noordpool.


IJsland

De meest noordelijk gelegen soevereine staat heeft ook de meest noordelijke hoofdstad. Reykjavik telt ruim 130.000 inwoners; meer dan dertig procent van alle IJslanders is dus woonachtig in de hoofdstad. De stad ligt in het zuidwesten van het eiland. De breedtegraad van Reykjavik is 64.08°N. Genoeg om de noordelijkste hoofdstad ter wereld te zijn. Amsterdam staat overigens met 52.37°N op een bescheiden 13e plaats. Welke hoofdsteden staan wel in de top-10? Wat zijn noordelijkste hoofdsteden en op welke breedtegraad vinden we ze?Top 10 meest noordelijke hoofdsteden

  1. Minsk, Wit-Rusland – 53.90°N
  2. Vilnius, Litouwen – 54.69°N
  3. Kopenhagen, Denemarken – 55.68°N
  4. Moskou, Rusland – 55.76°N
  5. Riga, Letland – 56.95°N
  6. Stockholm, Zweden – 59.33°N
  7. Tallin, Estland – 59.48°N
  8. Oslo, Noorwegen – 59.91°N
  9. Helsinki, Finland – 60.17°N
  10. Reykjavik, IJsland – 64.08°N

bron

Hier een overzicht van de grootste steden