Top 10 meest luidruchtige dieren (decibel)

Het geluid van krekels doet veel mensen aan zwoele zomeravonden denken. Maar het krekelgeluid kan ook hinderlijk zijn. Bijvoorbeeld als je in bed ligt en wilt slapen. Sommige leden van de krekelfamilie behoren dan ook tot de meest luidruchtige dieren van het dierenrijk. Welke dieren nog meer? En hoeveel decibel kan een mens verdragen?

Decibel

Het menselijke gehoor meet zowel de luidheid als de toonhoogte van het geproduceerde geluid. Luidheid wordt gemeten in decibel (dB) terwijl de toonhoogte wordt gemeten in hertz (Hz). Een persoon met een gemiddeld gehoorvermogen neemt de geluidsfrequentie waar binnen een bereik van 20 – 20.000 hertz. Een typisch gesprek is ongeveer 60 decibel, maar normaal gehoor begint bij 20 decibel. Blootstelling voor een langere periode aan meer dan 85 decibel kan al leiden tot schade aan het menselijk gehoor; bij een luidheid van meer dan 150 decibel, kan het trommelvlies zelfs knappen.

Walvissen

Het geluid dat walvissen produceren is verreweg het hardste dierengeluid ter wereld. Het geluid dat potvissen uitstoten kan oplopen tot 230 decibel. Onder water draagt dit geluid honderden kilometers ver. Ook de Blauwe Vinvis – het grootste dier ter wereld – behoort met 188 decibel tot de luidste dieren ter wereld. Met behulp van deze geluiden navigeren scholen walvissen door de oceanen.


Landdieren

Voor mensen is het geluid dat landdieren produceren veel relevanter. Eerder noemden we al het geluid van krekels. Maar ook zoogdieren kunnen tamelijk luidruchtig zijn. Zo kunnen sommige apen zo hard brullen dat het menselijk trommelvlies er nagenoeg van knapt. Het geluid van wolven draagt kilometers ver in de arctische bossen. Ook hyena’s, leeuwen en olifanten zijn behoorlijk luidruchtige dieren? Maar welke maken de hardste geluiden? En hoe hard is dat gemeten in decibel (dB)? Hier een overzichtje van de meest luidruchtige dieren!Top 10 meest luidruchtige dieren

  1. Nijlpaard – 110 dB
  2. Leeuw – 114 dB
  3. Grijze Wolf – 115 dB
  4. Afrikaanse Olifant – 117 dB
  5. Green Grocer (krekel) – 122 dB
  6. Zeeolifant – 126 dB
  7. Brulaap – 140 dB
  8. Blauwe Vinvis – 188 dB
  9. Tiger Pistol Shrimp (garnaal) – 200 dB
  10. Potvis – 230 dB

bron

hier ook de zwaarste landdieren!