Top 10 meest geproduceerde wijnen uit Bordeaux

Bordeaux is een van de bekendste wijnregio’s ter wereld. In de streek rondom de wijnstad telen wijnboeren met name druiven voor rode wijnen. Maar er worden ook witte wijnen, rosé’s en dessertwijnen geproduceerd. Wat zijn in volume de meest geproduceerde wijnen uit Bordeaux?

Ilja Gort

In 1994 kocht Ilja Gort Château de la Garde. Hier produceert hij met hulp van de wereldberoemde oenoloog Michel Rolland ondermeer La Tulipe. Het château met 25 hectare aan wijngaarden ligt vlakbij Saint-Emilion, maar de wijnen vallen onder de appellation Bordeaux Superieur. In 2019 is in dit wijndistrict 53,9 miljoen liter wijn geproduceerd. Daarmee staat de appellatie Bordeaux Superieur in volume op de tweede plek van de meest geproduceerde Bordeauxwijnen.

Rechteroever

Pomerol, Saint-Emilion, Fronsac, Blaye en Bourg zijn allemaal wijndistricten aan de rechteroever van de Gironde, waarin de rivieren Dordogne en Garonne net voorbij de stad Bordeaux in uitmonden. Ten noorden van de stad, aan de linkeroever, bevinden zich de eveneens gerenommeerde wijndorpen als Margaux, Pauillac en Saint-Estephe. Wijnen uit deze gemeentes kunnen als appellation d’origine contrôlée (AOC) op de markt komen, mits de wijnproducent voldoet aan strenge regels, met name op het gebied van opbrengst per hectare. Over het algemeen geldt hoe minder de opbrengst, hoe beter de kwaliteit, hoe meer het een specifieke appellatie rechtvaardigt.


Cabernet Sauvignon en Merlot

Ook ten aanzien van de geteelde druivenrassen gelden strikte regels. Zo domineert cabernet sauvignon de blends van de linkeroever, terwijl merlot de meest aangeplante druif van de rechteroever is. Overigens zit er in de bordeauxblend vaak ook nog petit verdot en cabernet franc. Witte wijnen uit Bordeaux – waarvan het merendeel als aparte, niet regio gebonden ‘Bordeaux blanc sec’ op de markt komt – bevatten vooral sauvignon blanc; sémillon en muscadelle completeren vaak de blend. Bordeaux is echter vooral bekend vanwege zijn rode wijnen. Toch produceert de wijnstreek ruim 50 miljoen liter witte wijn, waarvan 5,6 miljoen liter dessertwijn. De totale productie van Bordeaux bedroeg in 2019 ruim 486 miljoen liter. Welke appellaties produceren de meeste wijn en om hoeveel miljoen liter gaat het? Hier de meest geproduceerde wijnen van Bordeaux!Top 10 meest geproduceerde wijnen van Bordeaux

  1. Bordeaux rosé & clairet – 21,4 miljoen liter
  2. Côtes de Bordeaux – 21,5 miljoen liter
  3. Médoc – 22,6 miljoen liter
  4. Margaux, Saint Julien, Pauillac, Saint Estephe – 23,3 miljoen liter
  5. Haut-Médoc/Moulis/Listrac – 23,5 miljoen liter
  6. Saint-Emilion – 23,5 miljoen liter
  7. Bordeaux blanc sec – 26,8 miljoen liter
  8. Blaye & Bourg – 38,3 miljoen liter
  9. Bordeaux Supérieur Rouge – 53,9 miljoen liter
  10. Bordeaux Rouge – 158,1 miljoen liter

CIVB

Dit zijn de grootste wijngebieden ter wereld