Top 10 meest geproduceerde fruitsoorten

Naast de moedermelk eten de meeste babies als eerste een fruithapje. Doorgaans is dit een prakje van banaan. De banaan behoort in volume overigens tot de meest geproduceerde fruitsoorten. De belangrijkste landen naar productie van bananen produceren in totaal meer dan 115 miljoen ton bananen.

Druiven

Druiven vallen als fruitsoort net buiten het podium. De banaan wordt daarop geflankeerd door de watermeloenen en de appels. Maar druiven staan wel aan de basis van wijn. In de statistiek is natuurlijk ook een belangrijk deel van het productievolume van druiven gereserveerd voor tafeldruiven. Met name in Turkije en Iran groeien veel druiven voor de directe consumptie. Doordat het merendeel van de druiven evenwel uiteindelijk als wijn in een fles terechtkomt is het in waarde wel de belangrijkste fruitsoort.

Gezondheid

Het eten van fruit komt de gezondheid ten goede. Fruit bevat vitaminen, mineralen, sporenelementen en is tevens een bron van noodzakelijke vezels. Doktoren en voedingsdeskundigen raden een afwisselend fruitdieet aan, waarbij lokale fruitsoorten als appelen en peren afgewisseld kunnen worden met tropische fruitsoorten als mango en banaan. Overigens is de bakbanaan ook als fruit gekwalificeerd, hoewel bijna niemand de bakbanaan gepeld zal oppeuzelen. Daarvoor bevat dit type banaan teveel zetmeel. Zoals de naam al doet vermoeden, dient de bakbanaan gebakken te worden.


Tropen

De tropen hebben als grote voordeel dat er niet echt sprake is van een dominant groeiseizoen. De fruitteelt vindt dus gedurende het hele jaar plaats. De meeste tropische fruitsoorten oogst men ‘groen’. Het fruit kan dan tijdens het transport rijpen. De oogst van fruit uit gematigde klimaatzones vindt een keer per jaar plaats. Doorgaans belandt een groot deel van bijvoorbeeld appels en peren in een gekoelde opslagruimte om gedurende het jaar verhandeld te worden. Wat zijn de meest geproduceerde fruitsoorten als het volume (in miljoen ton) bepalend is voor de rangschikking? Zie de onderstaande lijst!Top 10 meest geproduceerde fruitsoorten (in miljoen ton)

  1. Meloenen (Cantaloupe) – 27,35 miljoen ton
  2. Ananas – 27,92 miljoen ton
  3. Citrusfruit (mandarijnen, clementines) – 34,39 miljoen ton
  4. Bakbananen – 39,48 miljoen ton
  5. Mango’s – 55,38 miljoen ton
  6. Sinaasappelen – 75,54 miljoen ton
  7. Druiven – 79,19 miljoen ton
  8. Appelen – 86,14 miljoen ton
  9. Watermeloenen – 103,97 miljoen ton
  10. Bananen – 115,75 miljoen ton

bron 2018

Hier ook de meest aangeplante gewassen