Top 10 meest depressieve landen

Vandaag is het Blue Monday, ofwel de meest deprimerende dag van het jaar. De zon schijnt niet, het is koud en nat, de goede voornemens kunnen weer de ijskast in. Het leven is zinloos. Ook in Lesotho, aanvoerder van de lijst van meest depressieve landen ter wereld. Althans volgens de IMHE (Institute for Health Metrics and Evaluation).

Groenland

Eigenlijk scoort Groenland nog hoger dan Lesotho. Volgens onderzoek van het IMHE is het percentage Groenlanders dat aan depressie lijdt 6,27 procent (3522 patiënten). Groenland is echter een autonoom gebied van Denemarken en wordt doorgaans meegenomen in de statistieken voor dat land. Dankzij de geïsoleerde ligging van het grootste eiland ter wereld is het alcoholmisbruik (ook een geestelijke ziekte) veel hoger dan in andere regio’s van Denemarken. In Alaska is sprake van een vergelijkbaar verschijnsel.

Depressiegala

Van de honderd Nederlanders lijden er iets meer dan vier aan een depressie. Een vrij hoog aantal, maar niet genoeg voor een top-10 klassering in de lijst van meest depressieve landen. Wel bestaat sinds een aantal jaar het Depressiegala, waarbij aandacht gevraagd wordt voor depressie. De subsidie van 277.000 euro verstrekt door het Ministerie van Volksgezondheid bleek voor een belangrijk deel gereserveerd voor het salaris van de directeur. Het is eigenlijk zonde dat een dergelijk initiatief een doffe glans krijgt door graaizucht van de organisatie.


Depressie

De oorzaken van een depressie zijn divers. Er is vaak sprake van een genetische component. Depressie kan dus erfelijk bepaald zijn, maar een depressie kan ook het gevolg zijn van ziektes (bijvoorbeeld schildklierafwijkingen) of een verslaving aan alcohol of drugs. Ook tegenslag op het gebied van relatie of werk kan een depressie veroorzaken. Sommige onderzoeken wijzen uit dat stress op het werk als gevolg van de hoge werk- en prestatiedruk een grote rol speelt in het ontstaan van depressie. Het zou kunnen verklaren waarom het percentage in veel ‘westerse’ landen aan de hoge kant is. Wat zijn de meest depressieve landen ter wereld? Hier de top 10!Top 10 meest depressieve landen ter wereld

  1. Frankrijk – 4,28%
  2. Portugal – 4,49%
  3. Zweden – 4,50%
  4. Australië – 4,66%
  5. Verenigde Staten – 4,81%
  6. Finland – 4,83%
  7. Oeganda – 4,96%
  8. Iran – 5,08%
  9. Marokko – 5,47%
  10. Lesotho – 5,64%

IMHE 2017

Hier ook de landen met de hoogste zelfmoordcijfers