Top 10 meest aangeplante gewassen in Nederland

Nederland is vol, hoor je vaak zeggen. En waar Nederland niet vol is staat het toch vol, maar dan met mega-schuren voor varkens en kippen, die ook nog eens vaak vlam vatten. Anders staan de akkers wel vol met mais of tarwe. Want wat zijn de meest aangeplante gewassen in Nederland? Om hoeveel hectare gaat het?

Wijnbouw Nederland

Het Spaanse La Mancha is een van de grootste wijnbouwgebieden ter wereld met een ongeveer een half miljoen hectares aan wijngaarden; overigens wordt de productie van ongeveer 160.000 hectares aan de man gebracht door middel van de DO La Mancha. De rest is met name bedoeld voor de productie van brandy. Wijnbouw in Nederland stelt met een kleine 300 hectare dan ook bar weinig voor; het dient op een aantal uitzonderingen na vooral een romantisch doel.

Druiven

Wijnstokken behoren bij lange na niet tot de meest aangeplante gewassen van Nederland. De productie van een gemiddelde bodega uit de eerder genoemde wijnstreek La Mancha – die doorgaans overigens niet in kwaliteit uitblinkt – is veel groter. De bodem in Nederland leent zich dankzij zijn vruchtbare klei ook maar beperkt voor wijnbouw.

Klei

Die klei is dankzij haar vruchtbaarheid wel uitermate geschikt voor andere vormen van akkerbouw. Iedereen die in september door het land rijdt ziet de horizon op veel plekken afgeschermd door hoge maisplanten, die dicht op elkaar staan. Horizonvervuilend natuurlijk en bovendien ook ideaal voor kwekers van buitenwiet, hoewel de politie er tegenwoordig met drones op toeziet. Als de dienstdoende agent tenminste begrijpt hoe de drone werkt.Mais en tarwe

Mais en tarwe behoren glansrijk tot de meest aangeplante gewassen van Nederland. Ook aardappelen zien we hoog op de lijst staan. Hoeveel hectare is in totaal aangeplant? Wat zijn de meest voorkomende gewassen in het Nederlandse akkerbouwlandschap, gemeten naar beteelde oppervlakte? Hier een top 10 met de belangrijkste gewassen!
Top 10 meest aangeplante gewassen in Nederland

  1. Korrelmais – 9,735 hectare
  2. Zomertarwe – 15,771 hectare
  3. Uien – 25,339 hectare
  4. Zomergerst – 27,911 hectare
  5. Aardappelen (poot) – 43,548 hectare
  6. Aardappelen (zetmeel) – 45,077 hectare
  7. Aardappelen (consumptie) – 76,348 hectare
  8. Suikerbieten – 85,196 hectare
  9. Wintertarwe – 96,273 hectare
  10. Snijmais – 205,574 hectare

bron 2018

Hier overigens ook de meest aangeplante gewassen wereldwijd