Top 10 meest aangeplante druivenrassen voor witte wijn

In de zomer geven de meeste wijndrinkers de voorkeur aan witte wijn. Een lekker gekoeld glas tijdens de lunch of als aperitief in de namiddag. Bijvoorbeeld een Viognier, een Verdejo of een Chardonnay. Maar wat zijn de meest aangeplante druivenrassen voor witte wijn? Op hoeveel hectare groeit de druif wereldwijd?

Vinificatie witte wijn

Veruit de meeste witte wijn wordt gemaakt door de ‘groene’ druiven – de druivensoorten die niet rood verkleuren – na de oogst te persen. Het sap gaat vergisten, de suikers zetten zich om in alcohol en na een aantal weken is het wijn. Vervolgens ligt de wijn nog na te rijpen op roestvrijstalen vaten of op hout om dan na filtering in de fles te belanden op weg naar de consument. Sommige witte wijnen verbeteren in kwaliteit door nog een tijd in de kelder te verblijven; de meesten echter verdienen het om snel geconsumeerd te worden, zodat de frisheid bewaard blijft.

Brandy

Van twee druivensoorten uit de onderstaande lijst zijn nauwelijks witte wijnen te vinden. Beiden groeien op de vlakke en hete wijngaarden van respectievelijk La Mancha en Extremadura in Spanje. De druivensoorten Airen en de Cayetana Blanca, beiden tamelijk neutraal van geur en smaak, lenen zich uitstekend voor de productie van brandy (ofwel brandewijn). En hoewel er van de andere Spaanse druivensoort Macabeo op beperkte schaal wel witte wijn geproduceerd wordt, is de druif vooral een onderdeel van de typische cavablend.


Chardonnay

Chardonnay is een wereldburger. Deze druivensoort gedijt goed in de koele klimaatzone tegen de 50e breedtegraad aan – denk aan Champagne of Bourgogne, maar schuwt de hitte van de 30e breedtegraad in bijvoorbeeld AustraliĆ« evenmin. Dat verklaart waarom de Chardonnay wereldwijd op meer dan 200.000 hectare (zeg maar de provincie Drenthe) is aangeplant. De meeste druivensoorten beperken zich overigens tot een kleiner groeigebied. Wat zijn de meest aangeplante druivensoorten voor witte wijn? Op hoeveel hectare zijn de druiven aangeplant? Hier een overzichtje!
Top 10 meest aangeplante druivenrassen voor witte wijn

  1. Muscat d’Alexandrie – 34,805 hectare
  2. Cayetana Blanca – 36,401 hectare
  3. Macabeo – 38,625 hectare
  4. Pinot Gris – 48,570 hectare
  5. Rkatsiteli – 51,374 hectare
  6. Riesling – 59,805 hectare
  7. Trebbiano Toscano/Ugni Blanc – 120,343 hectare
  8. Sauvignon Blanc – 124,700 hectare
  9. Chardonnay – 201,649 hectare
  10. Airen – 203,801 hectare

bron 2016

De meest aangeplante druivenrassen staan hier