Top 10 luchtvaartmaatschappijen van Europa

Gisteren veroorzaakte een piloot in opleiding ophef op Schiphol door per ongeluk een melding van een kaping te doen. De medewerker van het Spaanse Air Europa heeft inmiddels ‘sorry’ gezegd. Air Europa is een middelgrote speler in de Europese luchtvaartindustrie. Het staat 18e op de lijst van luchtvaartmaatschappijen van Europa.

Air Europe

Eerder deze week kwam Air Europa overigens ook al in het nieuws. International Airlines Group (IAG), bestaande uit British Airways en het Spaanse Iberia, maakte bekend Air Europa voor ongeveer 1 miljard euro over te nemen. Dergelijke overnames zijn al enkele decennia gaande om een grotere en uiteindelijke efficiënter werkende alliantie te creëren.

Ryanair en Easyjet

Toch zijn er ook luchtvaartmaatschappijen die de markt op eigen wijze bedienen. Ryanair en Easyjet zijn beide voorbeelden van Europese luchtvaartmaatschappijen die voornamelijk concurreren op prijs. Daarnaast beschikken ze over een divers aanbod van bestemmingen binnen het continent. Beide airlines zijn budgetcarriers en behoren tot de top tien luchtvaartmaatschappijen van Europa in aantal passagiers per jaar.

Turkish Airlines

Een van de snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen is Turkish Airlines. In 2006 vervoerde de vloot van de Turkse luchtvaartmaatschappij nog slechts 16,9 miljoen passagiers. In 2018 bedroeg het totaal aantal passagiers al meer dan 75 miljoen reizigers. De luchthaven van Istanbul fungeert steeds meer als hub tussen Europa en Azië. In 2028 verwacht de luchthaven bovendien jaarlijks 200 miljoen reizigers. Daarmee zou het de grootste luchthaven van Europa worden.Vliegschaamte

Ondanks het feit dat steeds meer mensen last hebben van vliegschaamte, zal het luchtruim de komende jaren alleen maar drukker worden. Inmiddels vervoeren de tien grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa al meer dan 800 miljoen passagiers. Wat zijn de grootste Europese luchtvaartmaatschappijen en hoeveel miljoen passagiers vervoeren ze? Hier de top 10 uit 2018!
Top 10 luchtvaartmaatschappijen van Europa (2018)

  1. SAS Group – 30,0 miljoen passagiers
  2. Wizz Air – 33,8 miljoen passagiers
  3. Norwegian Air – 37,3 miljoen passagiers
  4. Aeroflot Group – 55,7 miljoen passagiers
  5. Turkish Airlines – 75,1 miljoen passagiers
  6. EasyJet -88,0 miljoen passagiers
  7. Air France/KLM – 101,5 miljoen passagiers
  8. IAG (Iberia/British Airways) – 112,9 miljoen passagiers
  9. Ryanair – 139,2 miljoen passagiers
  10. Lufthansa Group – 142,3 miljoen passagiers

bron