Top 10 lucht- en ruimtevaartbedrijven (omzet 2017)

Op vrijwel ieder moment van de dag hoor je wel een vliegtuig overvliegen. Het vliegen is in ruim een eeuw tijd een doodgewoon onderdeel van het leven geworden. In kilometers per persoon is vliegen de veiligste methode van transport. De grootste lucht- en ruimtevaartbedrijven hebben een omzet van miljarden dollars per jaar.

Fokker

‘Wij’ hadden ooit Fokker. De roemruchte vliegtuigbouwer van weleer was in de jaren twintig een van de belangrijkste vliegtuigbouwers ter wereld. Fokker had in die tijd vestigingen in Weesp, Veere en de Verenigde Staten. In 1996 trok Daimler-Benz als eigenaar van Fokker de stekker uit het bedrijf en was het gedaan met de Nederlandse luchtvaartindustrie. Tien jaar later had Airbus nog spijt van het overnemen van enkele bedrijfsonderdelen.

Defensiebudget

Tegenwoordig is de lucht- en ruimtevaartindustrie vooral een Amerikaanse gelegenheid. In de top 10 lijst zijn maar liefst zes Amerikaanse bedrijven te vinden. Natuurlijk hangt dit ook nauw samen met het feit dat de Verenigde Staten een enorm defensiebudget heeft. Veel bedrijven zijn ook actief in het ontwikkelen van wapentechnologie. Daarnaast gaat er steeds meer geld naar ruimtevaarttechnologie.Boeing en Airbus

In de lijst staan Boeing en Airbus bovenaan met omzetten die richting de 100 miljard per jaar gaan. Deze bedrijven zijn bekend aangezien ze de vliegtuigen bouwen waar bijna iedereen wel eens in heeft gevlogen. Minder bekend zijn de toeleveranciers van deze bedrijven. Een bedrijf als GE Aviation, onderdeel van General Electric, is vrijwel uitsluitend toeleverancier van Airbus en Boeing en haalt daarmee miljarden binnen. Wat zijn de belangrijkste spelers in de lucht- en ruimtevaart? Hier een top 10 gemeten in miljarden dollars!
Top 10 lucht- en ruimtevaartbedrijven naar omzet

  1. Rolls-Royce, Verenigd Koninkrijk – $ 12,7 miljard
  2. BAE Systems, Verenigd Koninkrijk – $ 13,4 miljard
  3. Safran, Frankrijk – $ 17,9 miljard
  4. Raytheon, Verenigde Staten – $ 25,3 miljard
  5. Northrup Grumman, Verenigde Staten – $ 25, 8 miljard
  6. GE Aviation, Verenigde Staten – $ 27,4 miljard
  7. United Technologies, Verenigde Staten – $ 30,9 miljard
  8. Lockheed Martin, Verenigde Staten – $ 51,0 miljard
  9. Airbus, EU – $ 72,3 miljard
  10. Boeing, Verenigde Staten – $ 93,4 miljard

bron 2017