Top 10 langste rivieren van Afrika

Ethiopië en Egypte hebben al lange tijd onenigheid over de aanleg van de Renaissance Dam op Ethiopisch grondgebied, enkele kilometers voordat de Blauwe Nijl de grens met Egypte oversteekt. De Blauwe Nijl zelf mondt als zijrivier uit in de Nijl. De Nijl is de langste rivier ter wereld en dus ook aanvoerder van de lijst van langste rivieren van Afrika.

Droogte

Het conflict tussen Ethiopië en Egypte heeft natuurlijk alles te maken met het grote belang van water, zeker in dat deel van Afrikaanse continent. Sommige wetenschappers vrezen een enorm verlies van waardevol water doordat een groot wateroppervlak als een stuwmeer verdamping alleen maar in de hand werkt. Er zou derhalve minder water beschikbaar zijn in Egypte voor bijvoorbeeld landbouw. Voor Ethiopië zijn de voordelen van de Renaissance Dam evident: het land kan op ‘groene wijze’ voorzien in een groot deel van de energiebehoefte en geeft het de economie voor de rest van de 21e eeuw zodoende een enorme impuls.

Niger

Het droge Afrikaanse land Niger (spreek uit Ni-gér) dankt zijn naam aan de gelijknamige rivier. Het is met een lengte van 4180 kilometer de derde rivier van Afrika. De loop van de rivier is opmerkelijk aangezien hij ontspringt in de hooglanden van Guinea, op slechts 240 kilometer van de Atlantische Oceaan. De rivier kronkelt echter noordoostwaarts door Mali om vervolgens door Niger en Benin zuidwaarts af te buigen naar Nigeria. Uiteindelijk mondt de Niger via een enorme delta uit in de Atlantische Oceaan.Congo

Ook de tweede rivier van Afrika, de Congo, heeft een aantal opvallende karakteristieken. Zo is het de enige rivier ter wereld die de evenaar twee keer oversteekt. Bovendien heeft de Congo in de benedenloop een diepte van 220 meter, waarmee het de diepste rivier ter wereld is. Daarnaast hoeft de Congo met een debiet van ruim 41 duizend kubieke meter alleen de Amazone voor zich te dulden. Met een lengte van 4700 kilometer is de Congo in lengte de negende rivier ter wereld. Hier ook de andere langste rivieren van Afrika. Welke zijn het en hoe lang zijn ze? Hier een top-10 langste rivieren van Afrika.
Top 10 langste rivieren van Afrika

  1. Ogooué River – 1,200 kilometer
  2. Volta – 1,500 kilometer
  3. Jubba River – 1,580 kilometer
  4. Okavango – 1,600 kilometer
  5. Limpopo – 1,750 kilometer
  6. Orange – 2,092 kilometer
  7. Zambezi – 2,574 kilometer
  8. Niger – 4,180 kilometer
  9. Congo – 4,700 kilometer
  10. Nijl – 6,650 kilometer

NB de rivieren in de lijst zijn geen zijrivieren en monden eigenstandig uit in de Indische of Atlantische Oceaan of in het geval van de Okavango in de Okavangodelta.

bron ondermeer
Dit zijn de grootste rivieren naar debiet