Top 10 langste kanalen ter wereld

Het Amsterdam-Rijnkanaal behoort met zijn 72,7 kilometer tot de langste kanalen van Nederland. Net niet het langste kanaal, maar vanuit economisch perspectief is het wel het belangrijkste kanaal van Nederland. Het verbindt Amsterdam via de Rijn met Duitsland; dagelijks varen er honderden binnenvaartschippers over de waterweg. Toch is het Amsterdam-Rijnkanaal lang niet het langste kanaal ter wereld.

Panamakanaal

Het Panamakanaal in Panama is een kanaal met een lengte van 81 kilometer. Het verbindt de Grote Oceaan met de Caribische Zee. Een zeetocht van New York naar San Francisco wordt hiermee met 13 duizend kilometer ingekort. De ruige tocht via Kaap Hoorn langs het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika wordt hierdoor bovendien vermeden. Aanvankelijk was het trace van het Panamakanaal grofweg een spoorwegverbinding, maar de Franse ingenieur Ferdinand de Lesseps (die zich eerder ontfermde over het Suezkanaal) zag wel brood in een kanaal op zeeniveau. De bouw kwam tegen het einde van de 19e eeuw door de talrijke (malaria)slachtoffers en economische tegenwind tot stilstand. De Amerikanen maakten het werk in 1914 af. In totaal is 180 miljoen kubieke meter grond afgegraven. Tegenwoordig is het Panamakanaal een van de levensaders van de wereldeconomie.

Irrigatie

De meeste kanalen zijn aangelegd om de scheepvaart tussen economische regio’s mogelijk te maken en zo de welvaart te bevorderen. In sommige gevallen worden er waterverbindingen gegraven om water vanuit gebieden met een overvloed naar gebieden met waterschaarste te leiden. Deze vorm van irrigatie maakt grootschalige landbouwprojecten mogelijk. Zo heeft de aanleg van het Karakorumkanaal het mogelijk gemaakt om katoen te verbouwen in de steppen ten noorden van de Kaspische Zee. Het kanaal is met 1375 kilometer in lengte de tweede door mensen – veelal Goelaggevangenen – gegraven waterweg. Ook hier vielen tijdens de aanleg veel slachtoffers te betreuren.


Sluizen

Aangezien het oppervlak van de aarde vrijwel nooit zo glad als een biljartlaken is moet ook een kanaal hoogte overwinnen, zelfs in het platte Groningen of Friesland. Dan kan door middel van een sluis of – als de hoogte in korte tijd overbrugd moet worden – via een stelsel van sluizen. Uiteraard zorgt dit voor oponthoud. Bovendien leidt een of meerdere sluizen ook hogere kosten, bovenop de toch al hoge kosten van het aanleggen van een kanaal. Voordat er tot aanleg besloten wordt, vindt er doorgaans een analyse van de kosten en baten plaats. Wat zijn de langste kanalen en waar vinden we ze? Hier een top-10 van de langste kanalen ter wereld!Top 10 langste kanalen ter wereld

  1. Canal de la Marne au Rhin, Frankrijk – 313 kilometer
  2. Nara Canal, Pakistan – 364 kilometer
  3. Wolga-Baltische Waterweg, Rusland – 368 kilometer
  4. Buckingham Canal, India – 422 kilometer
  5. Erie Canal, Verenigde Staten – 584 kilometer
  6. Saint Lawrence Seaway, Canada – 600 kilometer
  7. Indira Gandhi Canal, India – 649 kilometer
  8. Manychkanaal, Rusland – 671 kilometer
  9. Karakumkanaal, Rusland – 1375 kilometer
  10. Grote Kanaal, China – 1794 kilometer

bron
De langste rivieren ter wereld staan hier