Top 10 landen naar wijnproductie (2019)

De mens drinkt al zo’n 7000 jaar wijn. Archeologen hebben bewijzen van de productie van wijn ontdekt in Georgië. Tegenwoordig behoort Georgië nog steeds tot de belangrijkste landen naar wijnproductie, al staat het land, gemeten naar volume, niet in de top-10 lijst. Welke landen wel?

Nederlandse wijnproductie

De Nederlandse wijnproductie zit in de lift. Inmiddels produceren ongeveer 250 wijnmakers jaarlijks ongeveer een miljoen flessen wijn van eigen bodem. Het merendeel van de Nederlandse wijngaarden vinden we ten zuiden van de rivieren. Met name Limburg heeft een aantal grotere wijnproducenten, zoals bijvoorbeeld Hoeve Nekum uit Maastricht. De Zeeuwse wijnmaker ‘De Kleine Schorre’ uit Dreischor levert witte wijn aan de KLM. Toch zal de Nederlandse wijnbouw in volume nooit kunnen wedijveren met wijnlanden als Frankrijk, Spanje en Italië.

Droogte

De grote drie wijnlanden in volume zijn sinds jaar en dag Italië, Frankrijk en Spanje. Net als veel andere landen op het noordelijk halfrond kampten ook de wijnstreken met natuurlijke problemen. Zo werd in de Bourgogne een groot deel van de oogst al in de lente verwoest door hagel. En in veel delen van het toch al droge wijnland Spanje was de langdurige droogte in 2019 ongekend. Hoewel de kwaliteit van de oogst goed was, bleef het volume ver achter bij eerdere jaren. Ten opzichte van 2018 kende Spanje een daling van het productievolume van 25 procent.


Argentinië

Ook op het Zuidelijk Halfrond liepen de volumes wat terug ten opzichte van 2018, al was de daling hier minder sterk. Argentinië, in productievolume het grootste wijnproducerende land van het zuidelijk halfrond, produceerde in 2019 rond de 1,3 miljard liter wijn (=13 miljoen hectoliter, ofwel 13 mhl). In de lijst van landen naar productie van wijn is vanzelfsprekend gekeken naar de wijnproductie. De productie van druiven of druivensap, zoals die bijvoorbeeld veel in landen als Turkije of Iran plaatsvindt, is hier niet opgenomen.Top 10 landen naar wijnproductie (2019)

  1. China – 8,3 mhl
  2. Duitsland – 9,0 mhl
  3. Zuid-Afrika – 9,7 mhl
  4. Chili – 11,9 mhl
  5. Australië – 12,0 mhl
  6. Argentinië – 13,0 mhl
  7. Verenigde Staten – 24,3 mhl
  8. Spanje – 33,5 mhl
  9. Frankrijk – 42,1 mhl
  10. Italië – 47,5 mhl

bron

Hier een overzicht van de wijnexport