Top 10 landen naar wijnexport (waarde in $)

Veel mensen genieten tegenwoordig van een glas wijn. Ook is het aanbod van wijn enorm gegroeid. Frankrijk, Italië en Spanje zijn van oudsher de belangrijkste landen naar wijnexport. Toch is er een verschuiving gaande en betrekt de consument zijn of haar wijn steeds vaker uit landen van de ‘nieuwe wereld’.

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een goed voorbeeld van een wijnland uit de ‘nieuwe wereld’. Het land exporteert jaarlijks voor 1,2 miljard euro aan wijn, goed voor ruim drie procent van de totale export van het land. Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland is in enkele decennia tot de wereldtop gaan behoren.

Chili

Chili – soms wel het Duitsland van Zuid-Amerika genoemd, vanwege het voor Zuid-Amerika ongebruikelijk hoge arbeidsethos – is de grootste speler na Frankrijk, Italië en Spanje. Het land exporteert jaarlijks voor ruim 2 miljard dollar aan wijn. Over het algemeen makkelijk drinkbare en toegankelijke wijnen. In Nederland zie je Chileense wijnen wekelijks in de aanbieding bij de Gall & Gall. De carmenere, een vergeten druivensoort uit Frankrijk, doet het enorm goed in Chili.

Wijnexport Nederland

De productie van de Nederlandse wijngaarden bedraagt net iets meer dan 1 miljoen flessen. Toch was de waarde van de Nederlandse wijnexport in 2017 volgens cijfers van de VN 329 miljoen dollar. Dat komt doordat er in Nederland een enorme handel in bulkwijnen bestaat. Grote partijen komen soms als wijn, soms als most in Zaandam terecht waar de wijn geassembleerd wordt. Dit wordt vervolgens in grote volumes weer doorverkocht, al dan niet voorzien van een catchy brand. Ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn belangrijke spelers op de markt voor bulkwijnen.Wat zijn de belangrijkste landen naar wijnexport? Om hoeveel miljoenen dollar gaat het? Welke wijnlanden staan er allemaal in de top 10 lijst? Hier een handig overzicht!
Top 10 landen naar wijnexport

  1. Argentinië – $ 0,81 miljard
  2. Portugal – $ 0,88 miljard
  3. Duitsland – $ 1,15 miljard
  4. Nieuw-Zeeland – $ 1,20 miljard
  5. Verenigde Staten – $ 1,48 miljard
  6. Australië – $ 2,02 miljard
  7. Chili – $ 2,02 miljard
  8. Spanje – $ 3,26 miljard
  9. Italie – $ 6,77 miljard
  10. Frankrijk – $ 10,28 miljard

bron 2017

Dit zijn de belangrijkste wijnproducerende landen