Top 10 landen naar voorraad van lithium

Lithium wordt vaak omschreven als ’the next commodity’. Het is de belangrijkste grondstof voor de productie van batterijen. Bedrijven als Tesla houden de lithiummarkt dan ook nauwlettend in de gaten. Australië is een van de belangrijkste producenten van lithium, naast Argentinië en Chili. Maar wat zijn de landen naar voorraad van lithium? Hoeveel miljoen ton zit er nog in de bodem?

Diverse toepassingen

Lithium heeft verschillende industriële toepassingen, waaronder de productie van hittebestendig glas en keramiek en smeermiddelen. Ook voor productie van ijzer, staal en aluminium maakt men gebruik van het zachte metaal. De belangrijkste toepassing van lithium is voor de productie van lithiumbatterijen. Deze toepassing verbruikt meer dan driekwart van de lithiumproductie. Dit aandeel zal in de komende jaren alleen maar groter worden.

Bipolaire stoornis

Lithium komt overigens ook voor in het menselijk lichaam als sporenelement. Lithiumzouten zijn nuttig gebleken als een stemmingsstabiliserend geneesmiddel bij de behandeling van bipolaire stoornissen. Farmaceuten onderzoeken ook mogelijke andere kwaliteiten van het metaal.Productie van lithium

De belangrijkste landen naar productie van lithium zijn Australië (18700 ton in 2017) en Chili (14100 ton in 2017). In 2015 ontdekten geologen van het Tsjechisch Instituut voor de Mijnbouw dat het Oregebergte talrijke afzettingen van lithium kent. Volgens schattingen bedraagt de voorraad tenminste 840.000 ton. Deze voorraad is bovendien ook nog op een economisch haalbare manier op te graven. De lithiumvoorraden die landen als Bolivia, Chili, maar ook China hebben overschaduwen de Tsjechische lithium bronnen.

U.S. Geological Survey

Wat zijn de landen met de grootste hoeveelheid lithium? Hoeveel ton ligt er naar schatting als bron in de bodem? De U.S. Geological Survey heeft van nagenoeg elke grondstof uitgebreide informatie. Zij schatten de totale voorraad van lithium op 47 miljoen ton lithium. Hier de belangrijkste landen naar voorraad van lithium!
Top 10 landen naar voorraad van lithium

  1. Spanje – 400.000 ton
  2. Zimbabwe – 500.000 ton
  3. Tsjechië – 840.000 ton
  4. Congo, Rusland, Servie – 1 miljoen ton
  5. Canada – 1,9 miljoen ton
  6. Australië – 5,0 miljoen ton
  7. China – 7,0 miljoen ton
  8. Chili – 8,4 miljoen ton
  9. Bolivia – 9,0 miljoen ton
  10. Argentinië – 9,8 miljoen ton

bron