Top 10 landen naar visconsumptie

Lekkerbekjes, kibbeling, zoute en zure haring, gerookte makreel. Vis staat bij veel Nederlanders elke week wel een keer op het menu. Hoewel we twaalf visafslagen kennen in Nederland – met Urk als grootste in omzet – eet de gemiddelde Nederlander toch slechts iets meer dan 21 kilo vis per jaar. Met die hoeveelheid staat Nederland ergens in het midden van de lijst van landen naar visconsumptie.

Visdieet

Volgens de Gezondheidsraad doet de Nederlander er goed aan vis vaker op het menu te zetten. Vis is namelijk een uitstekende bron van essentiële vetzuren. Deze vetzuren zijn van belang omdat ze een positieve invloed hebbenop het hart en de bloedvaten. Bovendien spelen ze een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen. Vis bevat daarnaast veel minder calorieën dan vlees. Zelfs een vis die rijk is aan vetten, zoals bijvoorbeeld makreel, bevat al minder calorieën dan een balletje gehakt. Overigens bevatten vette vissoorten wel meer schadelijke stoffen als dioxines. Desalniettemin blijven eventuele schadelijke gevolgen beperkt bij een consumptie van vette vis (ondermeer ansjovis, paling, zalm of makreel) van maximaal twee keer per week.

Pescatariërs

Toegang tot zee lijkt toch wel een voorwaarde om tot de belangrijkste landen naar visconsumptie te behoren. Desalniettemin eet de gemiddelde Zwitser toch nog bijna 20 kilo vis per jaar. Vanzelfsprekend wordt de vis naar het land geexporteerd; bovendien zal ook een deel van de Zwitserse visconsumptie bepaald worden door de consumptie van zoetwatervissen zoals forel. De echte pescatariërs wonen in landen met een rijke vistraditie. Voor eilanden als IJsland en bijvoorbeeld ook Kiribati geldt dat het eenvoudigweg noodzakelijk is om de zee te gebruiken als bron voor voedsel. Voor IJsland geldt daarnaast ook nog eens dat de vangst van de traditionele kost – walvis, een zoogdier – aan banden is gelegd. De visconsumptie is de afgelopen 50 jaar dan ook met 50 procent toegenomen.


Innovatie

Ook Noorwegen is een echte visnatie. Om overbevissing te voorkomen zijn hier de eerste zalmkwekerijen neergezet. Tegenwoordig zien we wereldwijd steeds meer innovatieve concepten ontstaan die de visstand ten goede komen. Diverse onderzoeken geven aan dat het goed gaat met de visstand in bijvoorbeeld de Noordzee. Greenpeace zou zich beter druk kunnen maken om de grootschalige plaatsing van windmolenparken op zee in plaats van de strijd te verklaren aan vissers. Toch halen de vissers nog voldoende uit de zee, zeker in de belangrijkste landen naar visconsumptie. Welke landen zijn dat en hoeveel kilo vis wordt gemiddeld verorberd op jaarbasis. Overigens zijn ook zeevruchten als oesters en schelpen meegenomen in het totaal.




Top 10 landen naar visconsumptie per persoon per jaar in kilo

  1. Brunei – 46,70 kilo
  2. Myanmar – 47,32 kilo
  3. Noorwegen – 51,35 kilo
  4. Antigua & Barbuda – 52,54 kilo
  5. Zuid-Korea – 54,97 kilo
  6. Portugal – 56,84 kilo
  7. Maleisië – 57,62 kilo
  8. Kiribati – 76,69 kilo
  9. Malediven – 90,41 kilo
  10. IJsland – 90,71 kilo

bron 2017
Dit zijn de meest gevangen vissoorten