‘Wie zoet is, krijgt lekkers’, want het heerlijk avondje is – bijna – gekomen. Goed nieuws voor alle kinderen, maar ook voor de snoepfabrikanten, die een groot deel van de suikervoorraad gebruiken voor de productie van zoetigheid. Suikerriet is de belangrijkste grondstof voor suiker. De grondstof is op vele plantages in de belangrijkste landen naar suikerproductie aangeplant.
Columbus
Columbus meerde al vroeg op zijn ontdekkingsreis aan op La Gomera. Hij raakte onder de indruk van de lokale suiker en nam wat loten suikerriet mee op zijn reis. Ruim 500 jaar later zijn er op de Caraïben diverse suikerplantages aan te treffen. Voor de productie van hoogwaardige rietsuiker, maar ook als grondstof voor rum (melasse).
Suikerbiet
Ruim zeventig procent van de mondiale suikerproductie vindt zijn oorsprong in suikerriet. In koelere klimaatzones is de suikerbiet een betrouwbare bron van suiker. In Nederland is ongeveer 80.000 hectare aangeplant met het tweejarige gewas suikerbiet. De bietencampagne begint in oktober en eindigt rond de kerst. In deze tijd rijden duizenden, zwaarbeladen vrachtwagens naar de suikerfabrieken.
Suikerproductie wereldwijd
De mondiale suikerproductie is sterk toegenomen sinds de jaren zestig. Tegenwoordig bedraagt de suikerproductie 195 miljoen ton, ruim drie keer zoveel als vijftig jaar geleden. Suikerproductie is echter sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo zal de productie in India, een van de belangrijkste producenten van suiker, dit jaar sterk minder zijn dan in voorgaande jaren. De regio waar de suikerproductie zich concentreert, kampte eerst met droogte en daarna met overstromingen.
Suikerproductie EU
In de meeste statistieken over de suikerproductie is de Europese Unie als een economische eenheid opgenomen. Binnen de EU is Frankrijk met ruim 38 miljoen ton het belangrijkste suikerproducerende land. Daarmee staat het op een tiende plek van de landen naar suikerproductie. Welke landen staan er voor Frankrijk en hoeveel ton suiker produceren ze?
Top 10 landen naar suikerproductie
- Frankrijk – 3,900,000 ton
- Australië – 4,500,000 ton
- Pakistan – 5,240,000 ton
- Mexico – 6,118,000 ton
- Rusland – 6,800,000 ton
- Verenigde Staten – 7,813,000 ton
- China – 10,890,000 ton
- Thailand – 13,540,000 ton
- India – 29,300,000 ton
- Brazilië – 29,350, 000 ton