Top 10 landen naar productie van zilver

Tijdens economisch ontij kiezen veel beleggers ervoor hun tegoeden te stallen in ‘waardevaste’ grondstoffen als goud. Maar ook zilver fungeert in toenemende mate als tijdelijke vluchthaven. Waar vinden we de belangrijkste zilvermijnen? Wat zijn ’s werelds belangrijkste landen naar productie van zilver?

Toepassingen zilver

Zilver is dus te zien als vehikel voor investeerders. Bovendien is het overgangsmetaal lange tijd gebruikt voor de productie van muntgeld. Tegenwoordig worden er alleen nog bijzondere penningen mee gemaakt en lijkt zilver zijn betaalfunctie verloren te hebben. De associatie met geld zien we overigens wel terug in sommige talen. Het Latijnse woord voor zilver is ‘argentum’; in het Frans is geld ‘argent’. Zilver is overigens ook de kleur van de medailles die de spelers van het Nederlands Elftal na drie verloren finales (1974, 1978 en 2010) mochten ophangen. Zilver is verder geliefd bij edelsmeden voor de vervaardiging van sieraden en bij tandartsen voor de productie van amalgaam (een legering met kwik). Daarnaast wordt zilver gebruikt als geleidingsmetaal. Ook in de fotografie is het overgangsmetaal geliefd.

Zilvermijnen

Al in de oudheid was zilver een geliefd materiaal. Regelmatig vinden archeologen oude zilveren munten. In de 16e eeuw, na het betreden van de Nieuwe Wereld, ontdekten de Spanjaarden aanzienlijke zilvermijn in Mexico, Peru en Bolivia. Tot op de dag van vandaag behoren deze landen tot de belangrijkste landen naar productie van zilver. Dichter bij huis vinden we de Rudnamijn in Polen. Deze mijn in Polkawice produceert ongeveer 546 ton zilver per jaar, goed voor nagenoeg een derde van de totale zilverproductie van Polen.


Mexico

Mexico voert de lijst van landen naar zilverproductie al sinds jaar en dag aan en de verwachting is dat de productei de komende jaren alleen maar opgevoerd zal worden. Het land met de meeste zilverreserves is Peru met naar schatting nog een voorraad van 120.000 ton zilver. Wat zijn de belangrijkste landen naar zilverproductie en hoeveel ton verschijnt er jaarlijks uit de mijnen? Hier een overzicht van de tien belangrijkste zilver producerende landen! De gegevens zijn afkomstig van het Amerikaanse bureau voor de geologie: de US Geological Survey.
Top 10 landen naar productie van zilver

  1. Verenigde Staten – 980 ton
  2. Argentinië – 1200 ton
  3. Bolivia – 1200 ton
  4. Chili – 1300 ton
  5. Australië – 1400 ton
  6. Polen – 1700 ton
  7. Rusland – 2100 ton
  8. China – 3600 ton
  9. Peru – 3800 ton
  10. Mexico – 6300 ton

bron 2019

De belangrijkste landen naar productie van goud