Top 10 landen naar productie van varkensvlees

Parmaham, bacon, schnitzel, chorizo, schouderkarbonade, Schweinshaxe, pulled pork, chou farci of babi pangang. Hoewel de vleesconsumptie de laatste jaren iets teruggelopen is, blijft varkensvlees onverminderd populair. Per 100 inwoners telt Nederland 67 varkens. Daarmee staat het hoog qua varkensdichtheid. Bovendien neemt Nederland de tiende plek in op de lijst van de belangrijkste landen naar productie van varkensvlees.

Varkensstallen

Het aantal varkens in Nederland bedraagt ongeveer 12 miljoen. Verreweg de meesten daarvan brengen hun leven door in megastallen. Met name de provincie Noord-Brabant telt veel varkenshouders. De varkens leven dicht op elkaar en worden voorzien van antibiotica en hormonen om zo veel mogelijk vrij te blijven van ziektes. Ook in Polen, Denemarken en Duitsland is deze manier eerder regel dan uitzondering. Anders is het in Spanje, waar er in totaal 31 miljoen varkens leven. Dit is het hoogste aantal van de Europese Unie.

Dehesa

De Spanjaarden hebben een rijke traditie in het verwerken van varkensvlees. Wie kent niet de grote hammen die inclusief snijmes en -houder verkocht worden? Of de chorizo die op ambachtelijke wijze bereid wordt van varkensvlees en Pimentón de la Vera. De varkens leven tussen de steeneiken op het glooiende en uitgestrekte platteland van Extremadura of Castilla-y-León. De Dehesa biedt een ideaal onderkomen voor de beesten die het grootste deel van hun leven buiten doorbrengen. De fameuze ‘Jamón ibérico’ heeft dan ook een ongeëvenaarde smaakdiepte en structuur en geldt zowel binnen als buiten Spanje als een delicatesse.


China

Zoals in veel lijsten komt ook in de volgende lijst van belangrijkste landen naar productie van varkensvlees China als eerste uit de bus. Een veelgehoorde uitspraak is dat de Chinezen alles met vier poten eten behalve de tafel. En varkensvlees is ook in China erg geliefd. Toch valt het land qua consumptie van varken net buiten de top-10. Per hoofd van de bevolking eet de Oostenrijker zo’n 66 kilo varkensvlees per jaar, goed voor een eerste plek op de lijst van consumtie van varkensvlees. Oostenrijk staat evenwel niet in de top-10 van de landen naar productie van varkensvlees. Welke wel? En wat is de omvang van de productie in miljoen ton?Top 10 landen naar productie van varkensvlees

  1. Nederland – 1,70 miljoen ton
  2. Canada – 1,93 miljoen ton
  3. Polen – 1,94 miljoen ton
  4. Frankrijk – 2,19 miljoen ton
  5. Vietnam – 2,80 miljoen ton
  6. Brazilië – 3,76 miljoen ton
  7. Spanje – 4,86 miljoen ton
  8. Duitsland – 5,35 miljoen ton
  9. Verenigde Staten – 11,94 miljoen ton
  10. China – 54,04 miljoen ton

bron 1 + bron 2
Dit zijn de landen naar consumptie van varkensvlees