Top 10 landen naar productie van vanille

Vanille is een van de populairste smaakmakers in de keuken. Milkshakes met vanillesmaak vliegen over de toonbank. De bakken met vanille-ijs zijn zeker tijdens de feestdagen nauwelijks aan te slepen. Maar wat is vanille eigenlijk? Hoe wordt vanille geproduceerd? Waar komt het vandaan? Hier een overzicht van de landen naar productie van vanille!

Mexico

De vanille-orchidee (Vanilla planifolia) levert het kruid vanille. De vruchten lijken erg op peulen, al zijn het strikt genomen bessen. De oogst van de vruchten vindt plaats als de vrucht zich nog in een onrijp stadium bevindt. Tijdens het drogen vergist de vrucht, wat er voor zorgt dat de ‘peul’ verandert in een donker, klein en glimmend stokje, ofwel het vanillestokje. De buitenkant is al rijk aan de geurstof vanilline; de mergachtige binnenkant geurt nog veel meer. De Totonaken, bewoners van het oude Mexico, nabij de Caribische kustplaats Veracruz, waren vermaarde vanilleproducenten. Tegenwoordig behoort Mexico nog steeds tot de belangrijkste producenten van vanille.

Toepassingen vanille

Zoals al eerder genoemd is vanille zeer geliefd in de keuken. Poedermelk bevat vaak wat vanille om de smaak aantrekkelijker te maken. Ook is het een geliefde smaakmaker in dieet-shakes. Maar de toepassingen van vanille zijn divers. Ook de parfumindustrie heeft de smaakstof omarmd. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook condooms met vanillesmaak op de markt als afleiding van de latexsmaak. Overigens gaat het doorgaans wel om de kunstmatige, synthetische vanille. Dat is ook het geval met de kleine flesjes vanille-extract, die bij de supermarkten te koop zijn.


Ambachtelijk product

De productie van ‘echte’ vanille is een zeer tijdrovend en arbeidsintensief proces. Vanille is daarom na saffraan de duurste smaakstof ter wereld. De mondiale productie is in absolute zin daarom ook redelijk overzichtelijk. De orchidee gedijt overigens alleen in warme klimaten, zoals ook wel blijkt uit de ligging van de landen in de volgende lijst. Madagascar is met een productievolume van 3.102 ton vanille de belangrijkste producent. Welke landen zien we nog meer in de lijst en wat is de jaarlijkse productie volgens de FAO in 2018? Hier een overzicht!Top 10 landen naar productie van vanille

  1. Malawi – 20 ton
  2. Comoren – 30 ton
  3. Oeganda – 150 ton
  4. Tonga – 182 ton
  5. Turkije – 314 ton
  6. China – 459 ton
  7. Papoea Nieuw-Guinea – 493 ton
  8. Mexico – 495 ton
  9. IndonesiĆ« – 2.259 ton
  10. Madagascar – 3.102 ton

bron 2018

Dit zijn de belangrijkste landen naar productie van peren