Top 10 landen naar productie van uien

De ui is een onmisbare smaakmaker in diverse gerechten. In de Noordoostpolder ruik je de plant tijdens de oogst. Met een totale productie van ruim 1,1 miljard kilo ui valt Nederland net buiten de top 10 landen naar productie van uien. Op een keurige 12e plaats hoeven we alleen Japan en Mexico nog voor ons te dulden.

De ui (allium cepa) is een groente en dient voornamelijk als smaakmaker, zowel in de Aziatische als in de Mediterrane keuken. Doorgaans bakt men de ui aan, waardoor hij minder scherp smaakt. Maar in een salade kan de ui voor een pittige noot zorgen. Tijdens het snijden van de ui komt er propanethial-S-oxide vrij, wat vaak kan resulteren in geïrriteerde ogen en soms zelfs in tranende ogen.

Bewaarpotentie
Het gebruik van deze veelzijdige groente gaat terug tot 7000 voor Christus. Dankzij de bewaarpotentie van de ui was de groente een vaste gast bij de Oude Chinezen en de Egyptenaren. Ook in de Exodus wordt aan de ui gerefereerd. De Grieken prezen de medicinale werking van de ui. Zo zou de ui vochtafdrijvend werken, goed zijn voor het hart en de ogen. Oude Olympiërs smeerden zich in met ui voor betere prestaties. Ook dronken ze uiensap.

Productie van uien
De mondiale productie van uien bedraagt bijna 90 miljoen ton – ofwel 90 miljard kilo – per jaar. China en India zijn de belangrijkste producenten van ui. Welke landen completeren de top 10 lijst? Hoeveel kilo ui wordt er geproduceerd? Hier een lijstje over de landen naar productie van uien!




Top 10 landen naar productie van uien

  1. Mexico – 1,2 miljard kilo
  2. Brazilië – 1,3 miljard kilo
  3. Pakistan – 1,7 miljard kilo
  4. Egypte – 1,9 miljard kilo
  5. Turkije – 1,9 miljard kilo
  6. Rusland, 2,0 miljard kilo
  7. Iran – 2,4 miljard kilo
  8. Verenigde Staten – 3,2 miljard kilo
  9. India – 19,3 miljard kilo
  10. China – 22,3 miljard kilo

bron 2015