Top 10 landen naar productie van tarwe

Tarwe is na rijst en mais het meest aangeplante gewas ter wereld. Op in totaal 220 miljoen hectare wordt het gewas verbouwd, verspreid over de continenten. Dit is ruim 5 keer de totale oppervlakte van Nederland. En hoewel Nederland zeer hoog scoort als we kijken naar de opbrengst per hectare, staan we niet in de top 10 lijst van landen naar productie van tarwe.

Hoge voedingswaarde

Tarwe is een belangrijk ingrediënt voor brood, koek, gebak en bijvoorbeeld ook voor pasta en couscous. Het heeft een hoge voedingswaarde en bevat tal van mineralen en sporenelementen. Overigens wordt tarwe ook veel verwerkt in diervoeding. Een land als Denemarken laat een enorm hoge consumptie van tarwe per hoofd van de bevolking zien, maar feitelijk wordt een groot deel gebruikt voor de productie van varkensvoer, wat uiteraard een bijdrage levert in de voedselketen.

China

De Europese Unie als geheel laat China achter zich als het aankomt op de productie van tarwe, maar in deze lijst kijken we naar de afzonderlijke landen. Daarbij valt direct op dat de belangrijkste tarweproducerende landen beschikken over een groot landbouwareaal. Op de beperkte ruimte in Nederland produceerden tarweboeren in Nederland iets minder dan 1 miljoen ton graan.

Droogte

De totale wereldproductie bedroeg in 2018 bijna 726 miljoen ton. Graanproductie is behoorlijk afhankelijk van weersfactoren. Droogte kan het oogstvolume drastisch verlagen. Welke landen zijn het grootst in termen van jaarlijkse productie in tonnen? Hier de top 10 van landen naar de productie van tarwe!
Top 10 landen naar productie van tarwe

  1. Duitsland – 20,1 miljoen ton
  2. Australie – 20,9 miljoen ton
  3. Oekraïne – 24,7 miljoen ton
  4. Pakistan – 25,1 miljoen ton
  5. Canada – 31,8 miljoen ton
  6. Frankrijk – 35,8 miljoen ton
  7. Verenigde Staten – 51,3 miljoen ton
  8. Rusland – 72,1 miljoen ton
  9. India – 99,7 miljoen ton
  10. China – 131,4 miljoen ton

bron 2018
update 30 maart 2020

Dit zijn de meest aangeplante gewassen ter wereld!