Top 10 landen naar productie van suikerbieten

De bietencampagne is weer begonnen. De wegen liggen vol met modder. Vrachtwagens zwaarbeladen met bieten rijden naar een van de twee Nederlandse vestigingen (Hoogkerk en Dinteloord) van de Cosun Beet Company. Nederlandse boeren produceren jaarlijks 6,5 miljoen ton aan suikerbieten. Dat is net niet genoeg voor een plek in de top-10 van landen naar productie van suikerbiet.

Aanplant suikerbiet

Suikerbiet is in Nederland op ruim 85 duizend hectare aangeplant. Daarmee hoeft het gewas alleen snijmais en wintertarwe voor zich te dulden. Wereldwijd is het wortelgewas op ruim 4 miljoen hectare aangeplant, met name op het noordelijk halfrond. De belangrijkste suikerbietenproducenten zijn Rusland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Duitsland. Als het aankomt op suikerproductie moeten deze landen echter bijvoorbeeld landen als India en Brazilië achter zich laten; suiker wordt hier doorgaans gewonnen uit suikerriet en niet uit suikerbiet.

Bietencampagne

De een vindt de geur niet te harden, de ander houdt van de weeïge, zoetige lucht die vrijkomt bij de verwerking van de biet tot kristalsuiker. De bietencampagne zorgt bij veel mensen voor nogal wat overlast. Zo raken de wegen op het platteland besmeurd met modder. Daarnaast rijden er dagelijks meer dan 2000 vrachtwagens – vaak ook nog te zwaar beladen – naar de fabriek en weer terug, wat met name bij de direct omwonenden voor geluidsoverlast zorgt. De drukte is bovendien alleen maar toegenomen sinds het quotum op de suikerproductie is afgeschaft. De suikerfabriek in het Groningse Hoogkerk produceerde in 2018 een recordhoeveelheid van 600 miljoen kilo suiker.


Cosun Beet Company

Vroeger telde Nederland veel meer suikerfabrieken. Bij een westenwind konden de inwoners van Amsterdam de geur van de suikerfabriek van Halfweg opsnuiven. Tegenwoordig zijn er nog twee suikerfabrieken over, die beiden onder de Cosun Beet Company opereren. Dit is een coöperatie bestaande uit ongeveer 13.000 telers van suikerbieten. De winning van suiker uit suikerbieten is behoorlijk kapitaalsintensief en vergt hoge investeringen. Ook in de belangrijkste landen naar productie van suikerbieten wordt de markt gedomineerd door coöperaties. Wat zijn naar suikerbietenproductie de belangrijkste landen? Hoeveel miljoen ton wordt er jaarlijks geproduceerd? Hier een overzicht!Top 10 landen naar productie van suikerbieten

  1. Verenigd Koninkrijk – 7,62 miljoen ton
  2. Egypte – 11,22 miljoen ton
  3. China – 12,08 miljoen ton
  4. Oekraïne – 13,97 miljoen ton
  5. Polen – 14,31 miljoen ton
  6. Turkije – 18,90 miljoen ton
  7. Duitsland – 26,19 miljoen ton
  8. Verenigde Staten – 30,07 miljoen ton
  9. Frankrijk – 39,85 miljoen ton
  10. Rusland – 42,07 miljoen ton

bron 2018
De landen naar suikerproductie op een rij