Top 10 landen naar productie van melk (koe)

De melkconsumptie in Nederland bedraagt jaarlijks ongeveer 42 liter per hoofd van de bevolking. Nagenoeg honderd procent van de melk is afkomstig van Nederlandse koeien. Die geven met elkaar bijna 14 miljard liter melk per jaar. Daarmee behoort Nederland tot de belangrijkste landen naar productie van melk, al staat het land net buiten de top-10.

Friesland Campina

Binnenlandse consumptie van zuivel, waaronder een aanzienlijk deel verse melk, vertegenwoordigd veel waarde. Toch gaat veel Nederlandse melk, weliswaar verwerkt tot kaas, boter of melkpoeder naar het buitenland. De Nederlandse zuivelgigant Friesland Campina uit Amersfoort had in 2018 een omzet van 12 miljard euro. Het bedrijf is een wereldwijde speler op de zuivelmarkt met vestigingen in bijvoorbeeld Pakistan, maar ook in de Amerikaanse staat Alaska.

Oeros

De oeros is de voorloper van de moderne koe. Zowel de neanderthaler als de vroege Europese mens joegen in de prehistorie op dit dier, zoals blijkt uit diverse grotschilderingen. De laatste oeros stierf uit in de 17e eeuw in Polen. Ondertussen was de koe al gedomesticeerd en werd de koe gefokt voor het vlees of voor de productie van melk. Hoewel het ook in Spanje inmiddels niet meer een vanzelfsprekend culturele traditie is, worden stieren nog steeds speciaal gefokt voor stierengevechten.


Melk

In de volgende lijst kijken we naar de productie van verse koemelk volgens de gegevens van de FAO. De Verenigde Staten zijn al decennia de belangrijkste producent van melk. Het land produceert bijna 100 miljard kilo per jaar. Ook India is een gerenommeerde producent. Welke landen vinden we nog meer in de lijst en hoeveel kilo* produceren ze per jaar? Hier een overzicht van de landen naar productie van melk!Top 10 landen naar productie van melk (koe)

  1. Pakistan – 16,72 miljard kilo
  2. Turkije – 20,04 miljard kilo
  3. Nieuw-Zeeland – 21,39 miljard kilo
  4. Frankrijk – 25,54 miljard kilo
  5. Rusland – 30,35 miljard kilo
  6. China – 31,17 miljard kilo
  7. Duitsland – 33,06 miljard kilo
  8. Brazilië – 33,84 miljard kilo
  9. India – 89,63 miljard kilo
  10. Verenigde Staten – 98,69 miljard kilo

FAO 2018
Zuivel Nederland
Kaasconsumptie wereldwijd
* binnen de zuivelindustrie is het gebruikelijk om de productie in kilo’s (of afgeleide gewichtsmaten) te registreren