Top 10 landen naar productie van koper

Koper is een van de belangrijkste en meest alledaagse metalen ter wereld. Onze elektriciteit loopt door koperdraden, het zit in ons lichaam, het is goed voor de groei van planten. Opgravingen hebben aangetoond dat kopererts al in 8000 voor Christus gewonnen werd in het huidige Irak. Dat land behoort niet tot de belangrijkste landen naar productie van koper.

Chili

Chili, verreweg de grootste koperproducent ter wereld, produceerde in 2018 naar schatting 5,8 miljoen ton koper. Op de tweede plaats staat Peru, met een geschatte kopermijnproductie van 2,4 miljoen ton in 2018. ’s Werelds derde grootste koperproducent is China. In 2018 haalden de Chinezen 1,6 miljoen ton koper uit de grond; meer dan drie keer minder dan de productie van koper in Chili. De Verenigde Staten staan met 1,2 miljoen ton koper buiten de top drie.

Escondida: de grootste kopermijn ter wereld

Omdat Chili de grootste koperproducent ter wereld is, is het niet verwonderlijk dat de drie grootste kopermijnen naar productiecapaciteit zich in Chili bevinden. Met een capaciteit van 1,37 miljoen ton koper per jaar staat de Escondidamijn, gelegen in de Atacama, op de eerste plek. Als deze mijn een land zou zijn, zou het op de vierde plek van landen naar koperproductie staan.

Toepassingen van koper

Het buigzame en flexibele karakter van koper, maakt het metaal geschikt voor diverse toepassingen in de industrie. Daarnaast beschikt koper over uitstekende eigenschappen als het aankomt op het vermogen van geleiding van warmte en elektriciteit. Koper is dus vrijwel overal te vinden. Denk bijvoorbeeld aan koperdraad, muntgeld en waterleidingen. Ook legeringen met koper, zoals brons en messing, zie je vaak in het straatbeeld, met name in kunstwerken. Zo bevat het Vrijheidsbeeld negentigduizend kilo koper.


Speculatie

Tenslotte wordt koper steeds vaker gezien als speculatie. Dit wordt vooral veroorzaakt door de opkomst van de elektrische auto. In een elektrische auto zit drie keer meer koperdraad dan in een traditionele auto. De koperproducerende landen zullen de komende jaren vermoedelijk alleen maar meer koper gaan winnen. Wat zijn de belangrijkste landen naar productie van koper?
Top 10 landen naar productie van koper

  1. Rusland – 0,71 miljoen ton
  2. Mexico – 0,76 miljoen ton
  3. Indonesië – 0,78 miljoen ton
  4. Zambia – 0,87 miljoen ton
  5. Australië – 0,95 miljoen ton
  6. Democratische Republiek Congo – 1,2 miljoen ton
  7. Verenigde Staten – 1,2 miljoen ton
  8. China – 1,6 miljoen ton
  9. Peru – 2,4 miljoen ton
  10. Chili – 5,8 miljoen ton

USGS 2018