Top 10 landen naar productie van kiwi

De kiwi (Actinidia chinensis) is de vrucht van de snelgroeiende slingerplant. De plant heet ook wel Chinese kruisbes. Oorspronkelijk is de klimplant afkomstig uit China. Daar is het fruit al duizenden jaren geliefd. In het begin van de 20e eeuw is de kiwi aangeplant in Nieuw-Zeeland. Daarvandaan begon de opmars van de kiwi. Nieuw-Zeeland en China behoren tot de belangrijkste landen naar productie van kiwi.

Loopvogel

De kiwi heeft ondertussen een belangrijke plaats ingenomen in het fruitdieet van de 21e eeuw. Toch is dat niet zonder slag of stoot gegaan. De plant is als Chinese kruisbes in het gematigde klimaat van Nieuw-Zeeland aangeplant. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de productie gestaag. In 1959 werd de vrucht omgedoopt tot ‘kiwi’, een verwijzing naar de inheemse loopvogel met dezelfde naam. Het uiterlijk van de vrucht – bruin, harig en eivormig – speelde daarin eveneens een rol. In 1997 werd de grootste kiwiproducent ter wereld opgericht als een coöperatie van kiwiboeren. Tegenwoordig is Zespri wereldwijd actief.

Vitamine C

De kiwi zit bomvol vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. De consumptie van een kiwi per dag levert al 166 procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine C. Verder is de vrucht rijk aan kalium, aminozuren, bètacaroteen, foliumzuur, magnesium, koper, zink, fosfor en mangaan. Verwerking in een milkshake behoort evenwel niet tot de mogelijkheden aangezien het enzym actinidine de eiwitten afbreekt en het de drank een bittere smaak geeft. Overigens breekt hetzelfde enzym de eiwitten in vlees af, zodat de kiwi makkelijk toegevoegd kan worden aan stoofvleesgerechten. Het zorgt voor mals vlees.


Kiwiplant

Het Nederlandse klimaat is net te koud voor serieuze kiwiproductie. Toch kan de plant op een warme plek in de tuin mooie vruchten produceren. Iets zuidelijker, in landen als Frankrijk en Italië, vindt al op grote schaal kiwiteelt plaats. Toch halen deze landen het niet bij de Chinese kiwiproductie. China produceert meer dan 2 miljoen ton kiwi’s per jaar. Dit is nagenoeg de helft van de mondiale productie van kiwi’s. Welke landen staan er nog meer in de top-10? Wat is het productievolume?Top 10 landen naar productie van kiwi

  1. Portugal – 34.057 ton
  2. Verenigde Staten – 34.290 ton
  3. Frankrijk – 53.201 ton
  4. Turkije – 61.920 ton
  5. Chili – 230.267 ton
  6. Griekenland – 265.280 ton
  7. Iran – 266.319 ton
  8. Nieuw-Zeeland – 414.261 ton
  9. Italië – 562.188 ton
  10. China – 2.035.158 ton

bron 2018

Dit zijn de belangrijkste landen naar productie van peren