De aarde als geheel bestaat voor ruim 30 procent uit ijzer. Het is, weliswaar in tot staal bewerkte vorm, verreweg het meest gebruikte metaal. Bovendien is het metaal vrijwel overal ter wereld te winnen uit de aardkorst. De tien belangrijkste landen naar productie van ijzererts produceren met elkaar bijna 95 procent van alle ijzererts.
Zweden
Zweden is met een jaarlijkse productie van 37 miljoen ton de belangrijkste Europese producent van ijzererts. Hiervan wordt 27 miljoen ton in de ijzerertsmijn nabij de stad Kiruna gedolven. Toch valt Zweden met deze hoeveelheid buiten de top-10 landen naar productie van ijzererts. Het mijnstadje in Noord-Zweden zal overigens in zijn geheel drie kilometer naar het oosten verhuizen, zodat de mijnactiviteiten uitgebreid kunnen worden.
Hematiet
IJzer zit in gesteente, voornamelijk in hematiet. Naar schatting bestaat vijf procent van de aardkorst uit ijzerhoudend gesteente. Hoe dichter dit aan de oppervlakte ligt, hoe makkelijker het te winnen is. Van belang is ook de verhouding waarin ijzer aanwezig is in het erts. Uiteindelijk wordt het merendeel van het gewonnen ijzer verwerkt tot het steviger staal. Dit is een legering van ijzer en koolstof. Het is een sterk en goedkoop constructiemateriaal, belangrijk voor bijvoorbeeld de auto-industrie en de bouw.
Australië
De mondiale ijzerertsproductie is in 2019 gegroeid naar ruim 2.500 miljoen ton. Zo is Australië met een productie van 930 miljoen ton verantwoordelijk voor ruim een derde van de mondiale ijzerertsproductie. Het leverde de Australiërs in 2019 alleen al in exportwaarde 66 miljard dollar op. Wat zijn, al met al, de belangrijkste landen naar productie van ijzererts? Hoeveel miljoen ton werd er in 2019 gewonnen volgens de gegevens van de US Geological Survey? Hier de top-10!
Top 10 landen naar productie van ijzererts
- Kazachstan – 43 miljoen ton
- Verenigde Staten – 48 miljoen ton
- Canada – 54 miljoen ton
- Oekraïne – 62 miljoen ton
- Zuid-Afrika – miljoen ton
- Rusland – 99 miljoen ton
- India – 210 miljoen ton
- China – 350 miljoen ton
- Brazilië – 480 miljoen ton
- Australië – 930 miljoen ton