Al 8000 jaar geleden verzamelden lokale stammen honing, zo blijkt uit een rotsschildering nabij Valencia. Tegenwoordig wordt er in Spanje ruim 34000 ton honing per jaar geproduceerd. Met die hoeveelheid is het een van Europa’s grootste honingproducenten. Het staat niet in de top 10 van de landen naar productie van honing. Welke landen wel?
Natuurproduct
Honing is een natuurproduct. Het wordt gemaakt door bijen en andere insecten die de nectar van bloemen verzamelen. Deze nectar wordt vervolgens door toevoeging van enzymen omgezet in honing. Om een kilo honing te produceren moeten de bijen vier kilo nectar verzamelen. Een gemiddeld bijenvolk – levend in een bijenkorf – kan dertig kilo honing per jaar produceren.
Antibioticum
Honing bevat ongeveer 40 procent fructose (vruchtensuiker), 30 procent glucose (druivensuiker) en 17 procent water. Daarnaast bevat het belangrijke voedingsstoffen als enzymen, vitaminen en mineralen. Ook zitten er bacterieremmers in de zoete stof. Het fungeert ook wel als een natuurlijk antibioticum.
Suikerklontje
Uiteraard wordt hong als voedingsmiddel gebruikt, bijvoorbeeld op brood als smeersel, in de thee als vervanging voor een suikerklontje of in dressings. Daarnaast zou honing ook een positieve bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid. Hoewel het als natuurlijk antibioticum te zwak is voor intern gebruik, lijken huidklachten wel gebaat te zijn bij honing.
Duitsland en Spanje
In Europa zijn Duitsland en Spanje de belangrijkste landen naar productie van honing. Toch staan ze niet in de top 10. Welke landen wel en hoeveel ton honing produceren ze per jaar? Hier een top 10 honingproducerende landen!
Top 10 landen naar productie van honing
- Ethiopië – 47,706 ton
- Argentinië – 51,363 ton
- Mexico – 55,358 ton
- Oekraïne – 59,294 ton
- India – 61,335 ton
- Rusland – 69,764 ton
- Verenigde Staten – 73,428 ton
- Iran – 80,559 ton
- Turkije – 105,532 ton
- China – 502,614 ton