Top 10 landen naar productie van diamant

In Namibië bestaat het zogenaamde Sperrgebiet, een verboden gebied van bijna 26000 vierkante kilometer. Ruim honderd jaar geleden werden hier veel diamanten gewoon aan de oppervlakte van de woestijn gevonden. Reden voor de Duitse overheerser om het tot verboden gebied te verklaren. Nog steeds behoort Namibië tot de belangrijkste landen naar productie van diamanten.

De Beers

Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw kreeg Namibië voor vijftig procent zeggenschap over het Sperrgebiet. De Namibische overheid vormde een coöperatie met een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld, De Beers. De Beers is veruit de belangrijkste speler op de diamantenmarkt. In 2017 bedroeg de omzet ongeveer zes miljard dollar.

Schaal van Mohs

Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Op de schaal van Mohs heeft diamant als ijkpunt een waarde van 10. Zo heeft gips bijvoorbeeld een hardheid van twee; het is met een nagel al krasbaar. Overigens zijn er wel hardere materialen dan diamant. Deze zijn echter industrieel vervaardigd. Grafeen is hiervan een bekend voorbeeld.Karaat

Om de massa van edelstenen uit te drukken wordt de eenheid karaat gebruikt. In 1907 werd het metrische karaat vastgesteld op 200 milligram, ofwel een gewicht van 0,2 gram. Andere factoren die zeer bepalend zijn voor de waarde van een diamant zijn de zuiverheid en de kleur. Hoewel een verkleuring van een diamant de waarde verkleint, leveren ze soms enorme bedragen op tijdens veilingen, juist vanwege de verkleuring. Ook de geschiedenis van de steen is bepalend. Beroemde diamanten zijn bijvoorbeeld de Koh-i-Noor (108,93 karaat) uit India, de Belofte van Lesotho met 603 karaat en de Tiffany (128,51 karaat) afkomstig uit de Zuid-Afrikaanse Kimberley-mijn.

Botswana

Zuid-Afrika behoort nog steeds tot de belangrijkste landen als het gaat om diamantproductie. Er zijn diverse ‘open putmijnen’ te vinden. Ook buurland Botswana is met 14 miljoen karaat in 2017 een belangrijke producent. Maar wat is het belangrijkste land naar productie van diamant? Om hoeveel miljoen karaat gaat het? Hier een lijstje over de landen naar productie van diamanten.
Top 10 landen naar productie van diamant

  1. Australië – 0,28 miljoen karaat
  2. Lesotho – 0,34 miljoen karaat
  3. Sierra Leone – 0,44 miljoen karaat
  4. Namibië – 1,7 miljoen karaat
  5. Democratische Republiek Congo – 4,6 miljoen karaat
  6. Zuid-Afrika – 6,7 miljoen karaat
  7. Angola – 8,1 miljoen karaat
  8. Canada – 13 miljoen karaat
  9. Botswana – 14 miljoen karaat
  10. Rusland – 23 miljoen karaat

bron 2017